Marine bereidt zich weer volop voor op operaties

De ZMS-schepen Evertsen, Johan de Witt, Rotterdam en Van Speijk trainen samen met het Belgische fregat BNS Leopold op de Noordzee en bij Denemarken. De komende 3 weken bereiden beide marines zich voor op operaties in het hoogste geweldsspectrum. Denk aan onderzeebootbestrijding. De schepen zijn vandaag uitgevaren voor oefening Baltic Breeze.

Zr.Ms. Friesland sluit zich iets later bij het vlootverband aan vanwege de inzet in het Caribisch gebied in de tweede helft van dit jaar. Daarom maken ook boardingoperaties deel uit van het oefenprogramma. Daarmee ondersteunt de marine de Kustwacht in het Caribisch gebied.

Vanwege de COVID-19-maatregelen waren sinds maart de (inter)nationale oefeningen geannuleerd of gewijzigd. Om inzetbaar te zijn voor de veiligheid van Nederland en dus getraind te blijven, moeten eenheden van de Koninklijke Marine echter wel blijven varen.

In quarantaine
De bemanningen zijn voor vertrek wel eerst in quarantaine geweest. Verder bezoeken de schepen geen havens om te voorkomen dat het coronavirus wordt opgelopen.

Zr.Ms. Friesland (voor) en Zr.Ms. Evertsen tijdens eskaderreis in november 2019. (Afbeelding: Defensie)
Zr.Ms. Friesland (voor) en Zr.Ms. Evertsen tijdens eskaderreis in november 2019. (Afbeelding: Defensie)