Bondscoaches hervatten training met 'olympische' hockeygroepen

De bondscoaches Max Caldas en Alyson Annan gaan de trainingen van de Oranje Heren en de Oranje Dames hervatten. Zij hebben daarvoor per 1 mei de toestemming gekregen van het ministerie van VWS, het RIVM en NOC*NSF. De beide teams mogen alleen in het Wagener Stadion in Amsterdam én met een gelimiteerde groep spelers trainen.

Voor Caldas en Annan geldt dat ze hun trainingen moet aanpassen aan de anderhalve meter-regel en zij zich moeten houden aan het sportprotocol. Het clubhuis en de kleedruimten van Amsterdam en het Wagener Stadion blijven gesloten. De spelers moeten zich dus thuis omkleden en thuis douchen.

De Oranje Dames en Heren zijn overigens de enige senioren hockeyteams die de training mogen hervatten. De Hoofdklasse-teams hebben hiervoor geen toestemming gekregen. De gemeenten hebben alleen hun fiat gegeven aan spelers met een A-, HP- of selectiestatus op basis van afspraken tussen de Rijksoverheid en NOC*NSF. Een uitzondering is alleen gemaakt voor spelers van Betaald Voetbal Organisaties (BVO’s).

Vanwege de beperking van de spelersgroepen hebben de bondscoaches Caldas en Annan ervoor gekozen hun ‘olympische’ trainingsgroepen te handhaven. Annan heeft alleen Pien Dicke toegevoegd aan haar groep. De aanvalster van SCHC was eerder nog reserve. Vanuit die rol maakte ze eerder dit jaar wel haar debuut in het Oranje-shirt tijdens een FIH Pro League-duel in en tegen China. Dicke speelde vervolgens ook de beide ontmoetingen in Argentinië.

Bij Caldas maken Terrance Pieters en Floris Wortelboer wel deel uit van de trainingsgroep, maar ze kunnen de groepstraining nog niet hervatten omdat ze nog niet volledig zijn hersteld van hun eerder opgelopen blessures. Pieters heeft een blessure aan zijn pees, Wortelboer aan zijn schouder.