Trump pakt 'eigen-volk-eerst-gouverneur' aan

Amerikaans president Donald Trump heeft genoeg van de Republikeinse gouverneur van de staat Florida, Ron DeSantis. Deze weigert namelijk om de passagiers van het, onder Nederlandse vlag varende, cruiseschip Zaandam, waarvan ongeveer tweehonderd personen aan boord lijden aan COVID-19, voor medische hulp toe te laten in Florida. Reden: ze zijn immers geen inwoners van Florida.

"We kunnen het ons niet permitteren dat mensen, die niet eens uit Florida komen, in Zuid-Florida gedumpt worden en onze kostbare hulpmiddelen gebruiken", aldus de DeSantis maandag. Trump begreep daar uiteraard niets van.

"Ik ga doen wat het juiste is, niet voor ons, maar voor de menselijkheid. Er zijn mensen die op het schip sterven of ernstig ziek zijn", aldus de met de passagiers meelevende president. DeSantis zou hooguit hulp willen sturen naar het schip, dat eerder al de gezonde passagiers liet overstappen op het zusterschip Rotterdam. Beide schepen proberen nu de Floridiaanse haven Port Everglades in Fort Lauderdale te bereiken.


Donald Trump tijdens een persco in het kader van de Corona Task Force (Foto: Alex Wong/Getty Images)

Inmiddels zijn aan boord al vier mensen overleden en Orlando Ashford, directeur van de Holland America Lijn, is bang dat het dodental nog hoger zal worden als het schip nergens mag aanmeren. "We hebben hier te maken met het ‘niet mijn probleem’-syndroom. De internationale gemeenschap, die normaal gezien altijd genereus en behulpzaam is in tijden van menselijk lijden, sluit zichzelf af van de Zaandam."

Inmiddels zijn meerdere overheidsinstellingen zich aan het bemoeien met het schip, waardoor Trump zich weer aan zijn woord lijkt te houden. Michael Udine, bestuurder van de provincie Broward County waar Ford Lauderdale de hoofdstad van is, zegt dat de dwarsliggende gouverneur het waarschijnlijk al niet eens meer voor het zeggen heeft. "Hij heeft misschien zijn mening, maar de beslissing lijkt nu niet meer in zijn handen te liggen. Het centrale commando zal binnen 24 tot 48 uur met een plan komen." 

Het centrale commando bestaat uit onder andere de kustwacht, de gezondheidsdienst van Florida en de Amerikaanse diensten op het gebied van de volksgezondheid, het CDC. "De Zaandam en Rotterdam zijn nog ongeveer twee dagen verwijderd van de haven Port Everglades en zullen niet eerder dan donderdagavond aankomen", aldus Udine.

Ongetwijfeld tijd genoeg voor The Donald om voor opvang van de zieken te zorgen.

Lees hier alle FOK!-artikelen over de voortdurende coronacrisis of praat mee en deel je ervaringen op het FOK!-coronaforum.