COVID-19: Scholen niet dicht, waarschijnlijk geen controle

Minister Bruins zegt dat mensen thuis moeten blijven als ze enige symptomen vertonen die kunnen wijzen op het coronavirus. Neusverkoudheid, hoesten en koorts zijn symptomen. Die mensen moeten sociale contacten mijden. Ook roept hij iedereen op om zoveel mogelijk thuis te werken.

Evenementen met meer dan 100 bezoekers verboden.

Voor Brabant volgen er vandaag nog verdere maatregelen.

Update 16:06 uur:

De maatregelen zijn:

  • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
  • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
  • Mensen in heel Nederland worden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
  • Voor kwetsbare personen (ouderen en personen met verminderde weerstand) geldt: vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
  • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
  • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
  • Scholen in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.

Tot slot: de maatregelen gelden voor heel Nederland tot en met 31 maart. Dat geldt ook voor Noord-Brabant.

Update 23:12 uur:

Ondanks dat de regering, in tegenstelling tot bijvoorbeeld België heeft besloten de scholen niet te sluiten, heeft een anonieme bron FOK! laten weten dat er momenteel geen controles worden uitgevoerd op basis van de leerplichtwet. 'Huisbezoeken in het kader van de BRP (Basisregistratie Personen) en Participatiewet zijn stil gelegd. Instructie is voor nu: zoveel mogelijk werken vanuit huis, doe geen huisbezoeken, en als je verkouden of zo bent blijf je natuurlijk thuis', aldus de bron.