Bloemen klopt Kramer in strijd om WK-goud, Roest gediskwalificeerd wegens armband

Ted-Jan Bloemen heeft zich in Salt Lake City laten kronen tot wereldkampioen op de vijf kilometer. Tijdens het WK afstanden moest de Canadese wereldrecordhouder alles uit de kast trekken om Sven Kramer te kloppen, maar dat lukte precies.

Kramer was de eerste van de favorieten die in actie kwam en de grootmeester begon ijzersterk. Hij lag even voor op het schema van Ted-Jan Bloemen's wereldrecord, maar dat moest hij - net als zijn eigen nationale record - toch nog laten gaan. Kramer eindigde in een tijd van 6:04,92 minuten en dat bleek met afstand de snelste tijd van de eerste helft van het schema. Na de 6:11,80 van uittredend wereldkampioen Sverre Lunde Pedersen en teleurstellende 6:13,43 van Jorrit Bergsma werd het ijs gedweild voor de overige vijf ritten.

Na de dweil duurde het even voor Kramer's tijd in gevaar kwam en met Bloemen op het ijs was dat zeker het geval. Hij begon wat voorzichtiger, maar vanaf drie kilometer dook hij definitief onder de tijd van Kramer en dat gaf hij niet meer weg: 6:04,37 minuten. Patrick Roest, toch wel de voornaamste uitdager van Kramer en Bloemen, reed een teleurstellende rit en finishte in 6:08,58 minuten, waarna hij wegens het ontbreken van zijn armband ook nog eens gediskwalificeerd werd. Een medaille kostte het hem niet: brons ging in 6:06,33 naar de Canadees Graeme Fish, misschien wel dé favoriet voor goud op de tien kilometer.