Zesde wereldtitel SŠblikovŠ op 3.000m, zilver voor Achtereekte

Bij het wereldkampioenschap afstanden in Salt Lake City heeft Martina Sábliková voor de zesde maal de wereldtitel op de 3.000 meter gepakt. De Tsjechische zegevierde in 3.54,24. Carlijn Achtereekte pakte zilver, brons was er voor de Russin Natalia Voronina.

Irene Schouten moest gelijk al in de eerste rit aan de bak. Haar tegenstandster was de Russin Sochrjakova. Het was Sochrjakova die de regie nam, al reed Schouten er niet ver achter. Met nog twee ronden te gaan pakte Schouten voor het eerst voorsprong op de Russin. Ze won de rit in 3.58,26 wat geen persoonlijk record was.

In de zesde rit was het Carlijn Achtereekte, de olympisch kampioene op deze afstand, die weinig had aan de Tsjechische Zdráhalova. De Nederlandse bouwde haar race goed op en finishte in  3.54,92, een nieuw persoonlijk record en negen tienden boven het Nederlands record.

In de rit erna stond Esmee Visser op de baan tegen de Italiaanse Lollobrigida. Lollobrigida kende een snelle start en pakte een gaatje op Visser. Visser liet zich echter niet gek maken, en bij 1.800 meter was ze de Italiaanse voorbij. Visser was wel wat langzamer dan Achtereekte. Die achterstand wist ze in de resterende ronden niet meer goed te maken en ze kwam in 3.56,78 over de finish.

Het achtste paar werd gevormd door de Russinnen Voronina en Lalenkova. Beiden gingen snel van start en reden onder de tijd van Achtereekte. Twee ronden voor het einde waren ze langzamer dan Achtereekte. Aan de finish waren ze langzamer dan Achtereekte, die haar laatste rondje in 32,1 reed: 3.55,53 om 3.55,80.

Martina Sábliková moest het in de negende rit opnemen tegen Ivanie Blondin. Beiden begonnen traag, maar Sábliková bouwde haar race prima op, en met 3.54,25 was ze iets sneller dan Achtereekte.

Weidemann, winnares van de eerste 3.000 meter van dit seizoen in de wereldbeker, reed in de laatste rit tegen de Wit-Russin Zueva. Beiden konden echter niet meer meestrijden om de medailles.