Antirookclub wil buren tegen elkaar opzetten

De rupsjes nooitgenoeg van Clean Air Nederland (CAN) willen na vijf vingers ook graag de andere hand en twee voeten en negen tenen. De rokershaters gaan pogen via de rechter voor elkaar te krijgen dat de roker zelf aangepakt gaat worden. "Momenteel is er niets om de veroorzaker zelf aan te pakken" huilt Tom Voeten van CAN.

Om de doelstellingen van de intolerante club te verwezenlijken wordt getracht sociaal hurende buren van rokers, in eveneens sociale huurwoningen, wijs te maken dat zij ernstige schade ondervinden van het sigaretje van de buur om vervolgens met hun kuchje voor een proefproces naar de rechter te stappen.

Staatsgokbedrijf Holland Casino is ondertusen druk bezig om middels kunstgrepen, zoals rookruimtes zonder dak, de rokende gokker te behouden en inkomstenverlies te beperken. "We hebben nou eenmaal rokende gasten en wij zijn er niet om hen van het roken af te helpen." zegt woorvoerder David Selier. Die aanpak is uiteraard niet in lijn met wat door staatssecretaris Blokhuis ontmoedigingsbeleid wordt genoemd.

CAN heeft gezien dat meerdere grote horecagelegenheden de openlucht-rookruimte-constructie gebruiken om klantverlies tegen te gaan. "Ze hebben de boodschap niet helemaal begrepen" zegt het CAN-baasje daar over.