'Paarden naar de slacht, want mieren'

Slecht nieuws voor de konikpaarden op Texel. De dieren die in natuurgebied De Slufter leven moeten daar van Staatsbosbeheer uit en het lijkt er niet op dat ze gezellig ergens anders door gaan leven.

De groep hengsten zou zich te tam gedragen richting wandelaars en het ecologisch systeem komt ook nog eens in gevaar: Staatbosbeheer vreest voor het kapot trappen van de nesten van de gele weidemieren, die 'met hun gegraaf voor verrijking van de leefomstandigheden in het gebied en verhoging van de kwaliteit zorgen'. Behalve voor konikpaarden dus, zo lijkt het.

Het graasgebied in De Slufter aanpassen is volgens Staatsbosbeheer niet mogelijk en alternatieven op het eiland lijken ook geen realistische oplossing te vormen. "Ze genoten op Texel en wij genoten van het schouwspel van de hengstengroep", aldus een woordvoerder, die zegt dat het voorkomen van een enkele reis naar de slager een lastige opgave lijkt.

Het zou het einde kunnen zijn van een tumultueuze periode voor de dieren. Ze werden een jaar geleden vanuit het Oostervaardersveld overgeplaatst, omdat daar niet genoeg ruimte en voedsel beschikbaar was. Die move zou ze nu dus alsnog de kop kunnen kosten.

De vraag van de dag moge duidelijk zijn: wat is jouw slechtste verhuizing ooit?