Protest tegen Iraanse regering zwelt aan, Trump steunt demonstranten

Steeds meer demonstranten in Iran eisen het aftreden van Iraanse verantwoordelijken voor de vliegramp waar 176 slachtoffer vielen, waaronder 80 Iraniërs. Er worden leuzen gescandeerd tegen de islamitische leiders die de ware oorzaak van het neerstorten van het Oekraïense passagiersvliegtuig dagenlang stilhielden.

"Ze liegen dat Amerika onze vijand is, maar onze vijand is hier", aldus één van de leuzen die voor een universiteit in de Iraanse hoofdstad Teheran wordt gehoord. Ook in andere Iraanse steden worden demonstraties gerapporteerd.

Lees ook: Iran geeft neerschieten passagiersvliegtuig toe

Zaterdag deed de oproerpolitie een poging om de demonstranten uit elkaar te slaan. Met traangas en waterkanonnen werd de meute die politieke leuzen tegen de Iraanse leider Ayatollah Ali Khamenei scandeerden uit elkaar gedreven. "Dood aan de dictator", was een populaire kreet.

Het gematigde dagblad Etemad schreef al "Treed af en bied excuses aan" en onderbouwde hun kritiek met het feit dat dit de wil van het volk lijkt te zijn. Het zijn immers niet de eerste anti-regeringsprotesten, nadat in november al een protest met harde hand werd neergeslagen.

De Amerikaanse regering volgt de ontwikkelingen in Iran op de voet. Amerikaans president Donald Trump gaf via zijn favoriete communicatiekanaal Twitter aan volledig achter de 'moedige demonstranten' te staan. Dit deed The Donald in zowel Engels als Farsi.

"Aan de dappere, lang lijdende mensen in Iran: ik sta sinds het begin van mijn presidentschap naast jullie en mijn regering zal naast jullie blijven staan. We volgen de protesten op de voet en zijn geïnspireerd door jullie moed." Ook minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo gaf op sociale media aan zijn steun aan het volk te geven.