'Kansloze Moldaviërs eisen zakgeld en sigaretten'

Een steeds groter wordende groep Moldaviërs vragen asiel aan in Nederland, ondanks dat die verzoeken ‘volstrekt kansloos’ zijn. In 2018 kwamen er 831 verzoeken binnen, in 2019 zijn er al 1204 verzoeken ingediend volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid kreeg precies ‘nul procent’ een verblijfsvergunning.

En dat vinden de Moldaviërs niet leuk. Een van hen, de 34-jarige Vasili Codreanu, die nu sinds anderhalve maand in Budel verblijft vraagt zich af waarom ze geen leefgeld krijgen: “Ik ben nu anderhalve maand in Budel, maar we krijgen helemaal niks. Ik wil sigaretten en zakgeld”. Hij wil minimaal vijftig euro per week, per persoon aldus de vader van drie kinderen tegenover De Telegraaf.

Verder is volgens hem de Nederlandse regering hun grootste vijand, zelfs voor honden zouden ze beter zorgen: “Wij moeten weg maar we mogen niet eens in hoger beroep. Nederland controleert niet eens of ik gevaar loop.”

Ook over het eten dat geserveerd wordt is hij niet te spreken, er zou geen rekening gehouden worden met wat de Moldaviërs zouden willen eten bijvoorbeeld. Ook zouden ze slechts één keer per dag warm eten krijgen dat volgepropt wordt met kruiden, van een echte Moldavische maaltijd heeft hij nog niet mogen genieten. Pure spot volgens hem: “zelfs varkens worden beter behandeld.”

Volgens Codreanu was het in Frankrijk allemaal veel beter geregeld, waarbij hij bijval krijgt van de andere bewoners: “Daar kregen we wel gewoon geld. We hoorden dat in Nederland alles beter was, maar we krijgen geen gratis kamer en zakgeld.”