Blondin wint spannende vijf kilometer in scherpe tijd

Ivanie Blondin heeft in het Kazachstaanse Nur-Sultan de vijf kilometer gewonnen tijdens de World Cup schaatsen aldaar. Het werd een spannende race, met een in de breedte bijzonder hoofd niveau.

Blondin reed in de vierde rit en ging lange tijd achter Natalia Voronina aan, maar de Russische kreeg het in de slotronden uiterst zwaar. De Canadese massastartspecialiste hield haar tempo echter vol, pakte de leiding en reed weg naar 6:54,945 minuten, bijna vijf seconden onder Martina Sablikova's oude baanrecord.

Esmee Visser deed een poging om Blondin's tijd aan te vallen, maar in haar rit tegen Antoinette de Jong - die zevende werd in 7:03,300 - kwam Visser ondanks een sterk einde tekort: 6:56,345 minuten, uiteindelijk goed voor plek vier.

In de slotrit reed Sablikova tegen Blondin's landgenote Isabelle Weidemann en de Tsjechische kende een ijzersterk slot. Het was nét niet genoeg: ze kwam enkele honderdsten tekort en werd tweede in 6:54,995 minuten, terwijl Weidemann op minder dan een seconde de derde plek pakte. Reina Anema en Melissa Wijfje werden achtste en tiende, Esther Kiel werd achtste in de B-groep.

De volledige uitslag staat hier.