Pegidapiet gearresteerd tijdens intocht Sinterklaas

De Sint is weer in het land en we weten allemaal wat dat betekent: de schoen zetten, volle bak protesteren, kruidnoten rondstrooien, elkaar de touwtyfus schelden en natuurlijk pakjesavond.

Tijdens de landelijke intocht in Apeldoorn was het in elk geval weer raak: niemand minder dan Pegidapiet is opgepakt. De voorzitter van het rechtse clubje, Edwin Wagensveld, werd verkleed als Zwarte Piet afgevoerd door de politie, net als enkele van zijn aanhangers.

Het zal geen verrassing zijn dat Pegida tot de harde kern van Zwarte Piet behoort en dat ze het veelgebruikte compromis, de roetveegpieten, maar niks vinden. Wagensveld en zijn groepje mochten tussen het publiek een 'ludieke actie' houden, maar volgens de gemeente sloeg dat al snel om in een heuse demonstratie.

Dat mocht dan weer niet en dus moesten de protestpieten naar het speciale demonstratievak, op straffe van de roe. Ze weigerden en werden gearresteerd, waarbij nog niet duidelijk is hoe lang ze vast blijven zitten.

Semi-neonazi Constant Kusters en zijn gezellige NVU waren ook naar Apeldoorn gekomen voor een leuk middagje, of, zoals ze het zelf noemden, 'om de Nederlandse culturele normen en waarden te verdedigen'.