Keniaanse dubbelslag op marathon New York

De marathon van New York heeft zowel bij de mannen als de vrouwen een Keniaanse zege opgeleverd. Dat was al een paar jaar geleden: in 2015 sloeg Kenia voor het laatst een dubbelslag in wat wellicht 's werelds grootste marathon is.

Na 35 kilometer liepen nog vijf mannen voorop: Geoffrey Kamworor en Albert Korir uit Kenia met de Ethiopiërs Girma Bekele, Tamirat Tola en Shura Kitata. Laatstgenoemde viel kort daarop weg uit de groep, Tola was de volgende die af moest haken en met een paar kilometer te gaan trok Kamworor het gas open.

Korir en Bekele konden hem ook niet meer bijhouden en in 2:08.13 uur ging de winst naar het halvemarathonfenomeen - Kamworor is drievoudig wereldkampioen en houder van het wereldrecord. Hij won New York in 2017 ook al eens en werd vorig jaar derde. Korir eindigde in 2:08.36 als tweede, twee tellen voor Bekele.

Bij de vrouwen brak het veld al eerder open, nadat de Keniaanse Nancy Kiprop en thuisfavoriete Desiree Linden kort na de halve marathon het tempo moesten laten gaan. Ruti Aga uit Ethiopië zette door, met de Keniaanse Joyciline Jepkosgei en fenomeen Mary Keitany, viervoudig winnares en New York en drievoudig winnares in Londen.

Aga ging er na een kilometer of dertig langzaam af en verrassend genoeg moest ook Keitany, de snelste vrouw ooit in een niet door mannen gehaasde marathon, na ruim 35 kilometer afhaken. Jepkosgei trok door en in 2:22.38 boekte ze haar eerste grote marathonzege, bijna een minuut voor Keitany en meer dan drie minuten voor Aga.

Michel Butter kon bij de mannen lange tijd aardig mee, maar zakte uiteindelijk weg naar de 37e plek in een teleurstellende 2:25.06 uur.