Dreigbrief KOZP heeft effect, geldkraan Sintfeest dicht

Het, vroeger gezellige, kinderfeest Sinterklaas in Den Haag wordt niet meer zo leuk als vorige jaren. Na een 'dreigbrief' van de extremen uit de Kick Out Zwarte Piet organisatie (KOZP) hebben een aantal sponsoren zich lafjes teruggetrokken waardoor de organisatie bijna op zwart zaad zit.


5 december, vroegâh (Foto: Yuriko Nakao/Getty Images)

Geen zakjes met snoep of speelgoed meer voor de kinderen langs de route. Organisator Peter Boelhouwer weet niet goed waar hij dit aan te danken heeft en ziet het zwart in.

"Ik wist niet dat deze brief gestuurd werd. We proberen een positief feest te organiseren, dit jaar met roetveegpieten en Zwarte Pieten. Vanaf volgend jaar met alleen roetveegpieten. Sommige sponsoren hebben de brief als intimiderend ervaren, ik begrijp wel dat ze zich nu terugtrekken. Ook een aantal vrijwilligers is afgehaakt. Niemand zit te wachten op dit soort negativiteit."

De namen van de sponsoren van het intochtsfeest waren te vinden op de website van 'De Vrienden van Sinterklaas'. Al die zwarte schapen kregen een brief van KOZP. "We zullen binnenkort actie gaan voeren tegen Zwarte Piet in de Haagse intocht. Daarbij zullen we speciale aandacht schenken aan de sponsoren van het feest in deze achterhaalde vorm", aldus een als dreigend ervaren stukje uit de brief.


HaHa, opzouten met je bord (Foto: Nacho Calonge/NurPhoto via Getty Images)

Sponsoren kregen zwart op wit te horen dat ze moesten stoppen met het sponsoren van "het kopen van zwarte schmink en kroespruiken waar mensen van kleur belachelijk mee worden gemaakt".

Na deze dreiging trokken een aantal sponsoren zich terug. Boelhouwer probeert het kinderfeest toch door te laten gaan, maar geeft aan dat het organiseren van een kinderfeest lastig betaalbaar te houden is. "Er zijn bijvoorbeeld terecht strenge eisen qua veiligheid. Nu is er een financieel gat ontstaan en moet ik heel scherp gaan kijken wat we nog kunnen doen."

Mark Giling van het Sint en Pietengilde is woest over de brievenactie en wordt het bijna zwart voor de ogen. "Dit is drammen om je zin te krijgen. Als Zwarte Piet racistisch was geweest, was de figuur al lang verboden. Dat is dus niet het geval. Het is schandalig dat ze proberen hun zin door te drijven." Ook liet hij weten niet tegen verandering te zijn, maar dat is beter te behappen als het uit de bevolking zelf zou komen.

KOZP laat weten dat de actie helemaal niet intimiderend was bedoeld en dat de inhoud niet zo zwart-wit bekeken moet worden. "Het is jammer dat de brief door sommigen zo is ervaren", zegt zwartmaker Mariam El Maslouhi.


'Gezellig' zeurpiet (Foto: Abdullah Asiran/Anadolu Agency/Getty Images)