Minister Slob stopt nu echt met financiering van Cornelius Haga Lyceum

Minister Slob gaat alsnog de bekostiging van het Cornelius Haga Lyceum stopzetten. Per 1 december wordt de geldkraan dichtgedraaid, omdat bestuurder Soner Atasoy nog steeds geen plaats heeft gemaakt voor zijn opvolger.

Dat maakte de minister zojuist bekend via Twitter.

Door het stopzetten van de financering moet het Cornelius Haga Lyceum waarschijnlijk sluiten, tenzij commerciële partijen veel geld over hebben om de school draaiende te houden.

Interim-bestuurder
De minister liet een maand geleden weten dat het huidige bestuur op moet stappen. De huidige directeur kreeg tot afgelopen dinsdag de tijd om een interim-bestuurder aan te stellen.

Marcel Heuver, momenteel commercieel directeur bij Darrel Burns Salespro, werd voorgedragen als vervanger. Toch ging hij niet meteen aan de slag: Heuver is geen moslim en volgens de statuten van de school moeten bestuurders dat wél zijn.

Statuten
De statuten moesten daarom eerst aangepast worden, stelde Atasoy. En dat zou enkele weken in beslag nemen. Hij slaagde er dan ook niet in om dinsdag al zijn taken en bevoegdheden over te dragen.

De opgelegde deadline van Slob werd daardoor niet gehaald. De minister besloot dinsdag dan ook om de geldkraan dicht te draaien. "De huidige bestuurders beroepen zich onterecht op administratieve belemmeringen", vond hij.

Nog een kans
Toch gaf hij de school nog een kans. Atasoy kreeg twee dagen de tijd om alsnog alle taken en bevoegdheden over te dragen aan Heuver. Dat zou vandaag voor 12:00 uur moeten zijn gebeurd.

Maar Atasoy maakte daar geen gebruik van. In een brief liet de huidige directeur weten niet van plan te zijn om te vertrekken.

'Aan de noodrem getrokken'
Hij schreef onder meer dat een poging om de nieuwe bestuurder te laten beginnen is mislukt doordat de medezeggenschapsraad en ouderraad dwars lagen.

"Zowel de medezeggenschapsraad als de ouderraad hebben aan de noodrem getrokken en zelfs een civielrechtelijke procedure aangekondigd als er in strijd wordt gehandeld met de statuten en de WMS. (...) Uw gedwongen besluit de wet te overtreden is ondanks onze inspanning wederom niet haalbaar", aldus Atasoy.

Rechtszaken
Atasoy vertelt in een reactie verbaasd te zijn dat de minister "het besluit van de ouderraad en medezeggenschapsraad negeert". "Heel erg vreemd, hij heeft net de wet aangepast om de OR en MR meer macht te geven. Ik kan er geen touw meer aan vastknopen, het lijkt het Nederlandse weer wel", zegt hij tegen AT5.

Toch verwacht hij nog steeds niet dat het lyceum daadwerkelijk de deuren moet sluiten. "We zwichten niet voor druk. We kunnen tot 1 december nog gewoon door en in de tussentijd hebben we nog drie belangrijke rechtszaken lopen", aldus de huidige directeur.

Door het raam naar binnen
Binnen een maand moet daar volgens hem meer duidelijkheid over komen. Maar of de school nou alle zaken wint of niet: Atasoy wil nog steeds in gesprek gaan met de minister. "We houden de deur voor hem op een kiertje en dat hadden we andersom ook verwacht. De minister heeft de deur nu dichtgelast. Maar ik kan nog altijd door het raam naar binnen kruipen."