Taakstraf en boete geŽist voor omkoping van ambtenaar

Het Openbaar Ministerie in Midden-Nederland heeft vandaag een taakstraf van 120 uur en een boete van 1500 euro geëist tegen een 55-jarige man uit Zutphen. De man wordt er van verdacht een ambtenaar van de Koninklijke Marechaussee geldbedragen te hebben betaald en betaalde werkzaamheden te hebben gegund in ruil voor een voorkeursbehandeling, informatie en betaalde trainingsopdrachten voortvloeiend uit twee aanbestedingen.

De omkoping zou plaats gevonden hebben in 2014, 2015 en 2016. De 55-jarige verdachte werkte toen als beleidsmedewerker voor het Openbaar Ministerie in Oost-Nederland en had daarnaast een trainings- en adviesbureau. De feiten waarvan de man verdacht wordt, voerde hij uit in functie van zijn trainings- en adviesbureau. Hij is inmiddels ontslagen door het Openbaar Ministerie.

De zaak kwam aan het licht na een melding van de Koninklijke Marechaussee. Het onderzoek is vervolgens uitgevoerd door de Rijksrecherche onder leiding van de officier van justitie van het arrondissementsparket Midden-Nederland.

Ook tegen de ambtenaar van de Koninklijke Marechaussee loopt een strafzaak. De rechtbank Midden-Nederland heeft zich onbevoegd verklaard in deze zaak, omdat de militaire kamer van de rechtbank Oost-Nederland bevoegd is. De zaak tegen de ambtenaar van de Koninklijke Marechaussee zal op een later moment inhoudelijk behandeld worden.