Bask wint in Baskenland, peloton doet rustig aan in Ronde van Spanje

De overgangsrit in de elfde etappe van de Ronde van Spanje is gewonnen door Mikel Iturria. De Bask boekte in zijn eigen streek zijn mooiste overwinning uit zijn carrière. Het peloton deed het rustig aan en kwam op meer dan achttien minuten binnen, maar de rode leiderstrui van Primoz Roglic kwam nooit in gevaar.

In een typische overgangsetappe in het Baskenland was het vanaf kilometer nul wel duidelijk dat de vroege vlucht het zou gaan halen. Uiteindelijk zaten veertien renners mee in de vroege vlucht, maar wel zonder Nederlanders.

De voorsprong van de kopgroep bleef maar oplopen en konden de koplopers strijden om de zege. Vooral Gorka Izagirre was actief in het bergop gedeelte, maar de Bask kon het verschil niet maken. De rest van de kopgroep kwam weer terug en daar profiteerde Mikel Iturria.

De Bask van Euskadi-Murias reed in de finale weg bij de rest en pakte een voorsprong van 45 seconden op de kopgroep. Op een oplopende strook leek een gedeelte van de kopgroep weer terug te komen, maar toen ze de aansluiting leken te maken werd er vooral weer naar elkaar gekeken, waardoor Iturria weer wegreed.

Dat herhaalde zich ook in de laatste twee kilometer, waardoor Iturria zijn mooiste zege boekte uit zijn carrière. Ook voor zijn ploeg Euskadi-Murias een mooie opsteker, want deze week maakte de ploeg bekent dat de toekomst van de Baskische ploeg hoogst onzeker is. Alle renners zijn daar vrij om te vertrekken.