Gewiekste werknemer trok miljoenen weg van bloemenveiling

Ruim 4,3 miljoen euro werd in negen maanden tijd door een werknemer weggesluisd van de rekeningen van bloemenveiling Royal FloraHolland. Dat gebeurde op zeer gewiekste wijze, want de werknemer had zelf niet direct toegang tot het geld. Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag 3 jaar cel.

De 28-jarige verdachte verwerkte voor de bloemenveiling boekingen en transacties. "Dat ging gepaard met vertrouwen," zei de officier van justitie op zitting, "omdat de bloemenveiling daghandel faciliteert. Die gaat gepaard met aanzienlijke betalingen die op zeer korte termijn moeten worden afgehandeld. Het is ondoenlijk om alle transacties te controleren."

In juli vorig jaar past de verdachte de naam van een oude klantenrelatie aan en koppelde zijn eigen bankrekeningnummer eraan. Vervolgens deed hij een aantal ingrepen in het boekhoudsysteem, waardoor geld naar zijn rekening zou worden overgemaakt. Er werd 82 keer geld overgeboekt, in totaal 4,3 miljoen euro.

Geld uitgegeven
Het geld werd door de verdachte overgemaakt van zijn rekening naar een account waarmee hij online kon gokken. Toen melding werd gemaakt van de grote bedragen die daarop werden gestort, kwam de oplichting van zijn werkgever aan het licht.

De man heeft al het geld uitgegeven, vooral aan zijn gokverslaving. Er kon maar een kleine 90.000 euro worden teruggehaald. Het Openbaar Ministerie vindt dat de verdachte de rest moest terugbetalen. "De omvang van het bedrag betekent niet zonder meer dat verdachte dat niet kan," zei de officier van justitie.

Buitencategorie
Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om een oplichting "in de buitencategorie". Niet alleen vanwege de omvang van het bedrag, maar ook door de gewiekstheid van verdachte. "Hij moest handelingen verrichten om de fraude te laten slagen," legde de officier van justitie op zitting uit. "Aanpassingen in het systeem en boekhoudkundige trucs die de verdachte heeft uitgedacht en uitgevoerd waren dusdanig, dat de fraude onopgemerkt bleef."

De verdachte maakte grof misbruik van het vertrouwen dat in hem was gesteld. De nodige handelingen verrichte hij gewoon op kantoor, onder werktijd, tussen zijn collega's die van niets wisten.

Strafeis
Het Openbaar Ministerie eiste tegen de verdachte drie jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Een van de voorwaarden zou moeten zijn dat verdachte wordt verboden deel te nemen aan kansspelen en dat hij zich laat behandelen voor zijn gokverslaving.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.