BMX'er Van Gendt wereldkampioen na bizarre finale, zilver Kimmann en Smulders

BMX'er Twan van Gendt heeft zich in het Belgische Heusden-Zolder voor het eerst in zijn loopbaan gekroond tot wereldkampioen. In een bizarre finale kwam de 27-jarige Brabander zaterdag als eerste over de finish op de natte Belgische baan.

Van Gendt kende al de beste start, terwijl Kimmann minder lekker vertrok. De Nederlandse wereldkampioen van 2015 ging vervolgens ook nog onderuit dankzij een valpartij van wat anderen, waarna in de voorlaatste bocht de rest van de rijders - behalve Van Gendt - onderuit ging.

Met Van Gendt op kop kwam zo ineens op ruime afstand niemand minder dan Kimmann als tweede het voorlaatste rechte stuk op en daarmee was het Nederlandse 1-2'tje - tot grote verbazing van Van Gendt - een feit. Uittredend wereldkampioen Sylvain André uit Frankrijk werd derde.

Bij de vrouwen ging het goud naar de Amerikaanse Alise Willoughby, die er flink emotioneel van werd: haar Australische man en voormalig top-BMX'er Sam Willoughby, tegenwoordig haar coach, raakte na een zware val enkele jaren geleden verlamd, maar vrouw Alise zorgde zo voor een zeer fraaie opsteker.

Achter Willoughby leek de jonge Française Axelle Etienne het zilver te pakken, maar de Nederlandse uittredend wereldkampioene Laura Smulders kwam er in de laatste meters voorbij en degradeerde Etienne naar brons, voor de tweede Nederlandse, Judy Baauw.