Italiaanse bondscoach voor Nederlandse basketbalteam

Maurizio Buscaglia is de nieuwe bondscoach van het Nederlands mannenteam. De Italiaan is aangesteld voor de periode tot en met het Europees Kampioenschap van 2021.

De 50-jarige Buscaglia combineert het bondscoachschap met zijn functie als coach van Grissin Bon Reggio Emilia, dat uitkomt in de hoogste Italiaanse competitie. De constructie met een bondscoach die tegelijk clubcoach is, is gebruikelijk in Europese landen.

“Hij is enthousiast, ervaren en deskundig en weet al veel van de Nederlandse spelers. Hij heeft goed voor ogen wat er nodig is om de resultaten te behalen in de komende kwalificatiewindows. Daarnaast heeft hij ook de wens en affiniteit het Nederlands basketbal verder te helpen ontwikkelen”, aldus Okke te Velde, technisch directeur van de Nederlandse Basketbal Bond.

“Het is voor mij een eer om het nationale basketbalteam van Nederland te mogen coachen. Er is veel talent, er zijn veel mogelijkheden. We hebben alles in huis om het EK te halen”, aldus Buscaglia.

De kwalificatiewedstrijden voor het EK beginnen in februari volgend jaar. Via drie vensters van telkens twee wedstrijden dient Nederland zich te plaatsen. De inzet van Buscaglia zal zich concentreren op die ontmoetingen. Nederland zit in een groep met Kroatië, Turkije en Zweden.

Buiten die vensters zal een zomerprogramma worden georganiseerd en zoekt hij regelmatig contact met de spelers en met andere geledingen binnen het Nederlandse basketbal zoals de Orange Lions Academy (OLA). Daarnaast is er intensief contact over de doorstroom van talenten naar het A-team.

Buscaglia was de afgelopen negen seizoenen coach van Dolomiti Energia Trento, dat sinds 2014 uitkomt in de hoogste Italiaanse divisie. Onder zijn leiding bereikte het team tweemaal de finale om het landkampioenschap. Hij was coach van het jaar in 2014-2015. Een seizoen later was hij coach van het jaar van de EuroCup. In 2016-2017 viel het U20-team van Italië onder zijn hoede.

Financieel passen de afspraken met Buscaglia binnen het budget dat hiervoor beschikbaar is en dat gebaseerd is op het salaris dat het NMT aan de vorige hoofdcoach betaalde. Het NMT draagt de organisatie en verantwoordelijkheid van het Nederlands team na dit jaar weer over aan de NBB.

Het debuut van Buscaglia als bondscoach is op 21 augustus a.s. bij de oefeninterland Polen-Nederland in het Poolse Lublin.

Programma kwalificatie EK 2021
21 februari 2020: Turkije - Nederland
24 februari 2020: Nederland - Kroatië
26 november 2020: Nederland - Zweden
29 november 2020: Nederland Turkije
19 februari 2021: Kroatië - Nederland
22 februari 2021: Zweden - Nederland