Voor 12 miljoen euro beslag in internationaal witwasonderzoek

De FIOD en het Openbaar Ministerie hebben in een internationaal witwasonderzoek voor circa 12 niljoen euro beslag gelegd op onroerend goed en bankrekeningen in Nederland, Duitsland en Zwitserland. Het vermoeden is dat er door de aankoop van vastgoed crimineel verdiende gelden uit Rusland zijn witgewassen.

Er is beslag gelegd op vastgoed in Zuid-Holland en in Duitsland. Het vastgoed wordt verhuurd. Er is daarom ook beslag gelegd op de huurinkomsten en banktegoeden op rekeningen in Duitsland en Zwitserland.

De Nederlandse verdachten zijn drie rechtspersonen. Achter de rechtspersonen zitten een Nederlandse stichting en een Nederlandse holding die werden bestuurd door een Nederlands trustkantoor. De werkelijke begunstigden zijn vermoedelijk Russische veroordeelden die het vastgoed middels een verhullende constructie zouden hebben aangekocht om hun criminele inkomsten wit te wassen. De gelden zijn via een Deense en een Zwitserse bank naar de drie rechtspersonen in Nederland overgeboekt. Het Nederlandse trustkantoor maakte een melding van ongebruikelijke transacties bij de Financial Intelligence Unit (FIU-Nederland).

De FIOD heeft administratie in beslag genomen in een bedrijfspand in Limburg, waar de stichting en de drie rechtspersonen stonden ingeschreven. Ook is administratie in beslag genomen bij een administratiekantoor in Limburg.