Tweede Kamer debatteert over situatie Murat Memis

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de situatie van Murat Memiş, fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad van Eindhoven. Hij is op 30 april op vakantie in Turkije gearresteerd en mag sindsdien Turkije niet verlaten. Het manifest dat oproept voor zijn vrijlating, en de vrijlating van de andere politieke gevangenen in Turkije, is inmiddels door velen ondersteund. Om 09.30 uur, voorafgaande aan het debat, zal het manifest namens de ondertekenaars worden aangeboden aan minister Blok. Hierbij zal ook familie van Murat, en van andere politieke gevangenen in Turkije, aanwezig zijn. Daaronder ook de familie van een vrouw die met haar baby in Turkije wordt vastgehouden.

Naast SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen hebben ook de fractievoorzitters van de PvdA, GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie en VVD zich achter het manifest geschaard. Murat wordt beschuldigd van zaken die in een functionerende rechtsstaat, wat Turkije niet meer is, onder de vrijheid van meningsuiting en vereniging vallen. Het betreft uitingen op sociale media, bijvoorbeeld over de strijd tegen Islamitische Staat. Murat is een democratisch gekozen Nederlandse volksvertegenwoordiger die in Turkije wordt vervolgd om uitingen die hij in Nederland heeft gedaan. Turkije heeft geen enkel recht Murat vast te houden.

Met het manifest eisen de ondertekenaars dat minister Blok van Buitenlandse Zaken zich uitspreekt voor vrijlating van Murat en andere Nederlandse politiek gevangenen, en dat de Nederlandse regering dit op het hoogste niveau kenbaar maakt in Turkije.