Van Aert wint verrassend tijdrit in Dauphiné, Yates nieuwe leider

Wout van Aert heeft verrassend de vierde rit in het Critérium du Dauphiné gewonnen. In de individuele tijdrit van 26,1 kilometer was de Belg van Jumbo-Visma een halve minuut sneller dan nummer twee Tejay van Garderen. Tom Dumoulin werd op 47 seconden derde. Adam Yates is de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Vandaag stond er een belangrijke etappe op het programma voor de klassementsrenners. Een individuele tijdrit van 26,1 kilometer, met daarin een klimmetje van 2,3 kilometer aan 7,6%. Nog voordat de tijdrit moest zorgde Chris Froome wel voor het belangrijkste wielernieuws van de dag. De viervoudig winnaar van de Tour de France was in de verkenning ten val gekomen en heeft daardoor zijn bekken gebroken. Geen Ronde van Frankrijk voor de Brit.

Toen dat nieuws binnen kwam was de tijdrit al even onderweg. Alex Dowsett had de eerste richttijd neergezet, maar zijn tijd werd verbeterd door Rémi Cavagna, die een tijd klokte van 34 minuten en 48 seconden. Lang kon de Fransman niet genieten van zijn toptijd, want snel daarna was Julian Alaphilippe elf seconden sneller dan zijn ploeggenoot.

Daarna was het uitkijken naar de tijdrit van Tom Dumoulin. De Nederlander die zich aan het voorbereiden op de Tour de France, nadat hij vorige maand nog uitviel in de Giro d'Italia, was op zijn beurt weer sneller dan Alaphilippe. De nieuwe toptijd was nu 34 minuten en 25 seconden.

Maar ook dat werd niet de winnende tijd. Wout van Aert was maar liefst 47 seconden sneller dan Dumoulin. Een uitstekende tijd van de Belg van Jumbo-Visma maarer moesten nog twintigtal renners starten na de Van Aert, maar niemand zou in de buurt komen van de toptijd van Van Aert.

Tejay van Garderen kwam nog het dichtst in de buurt, maar de Amerikaan gaf ook meer dan een halve minuut toe op Van Aert. Steven Kruijswijk, de ploeggenoot van Van Aert, reed van de klassementsrenners nog de beste tijd. Hij eindige in de tijdrit op 49 seconden van de winnaar.

In het klassement neemt Adam Yates de leiding in het klassement over van Dylan Teuns. Yates reed naar een keurige zesde plaats en dat was voldoende om de leiderstrui over te nemen.