Twitterblokkade om euroscepsis Geenstijl-journalist

Het Twitteraccount van de adjunct-hoofdredacteur van Geenstijl Bart Nijman is woensdag een tijdje geblokkeerd geweest. Hij had namelijk een kritische tweet over de aanstaande Europese verkiezingen online gezet. Twitter beoordeelde dat als nepnieuws over de stembusgang maar trok de aantijging naderhand in.

Twitteraars kunnen "misleidende informatie" over de verkiezingen melden met een speciale knop, zo maakte het bedrijf onlangs bekend. Geenstijl zag al aankomen dat dit op een soort kliklijn voor "onwelgevallige meningen" zou uitdraaien, schrijft de site.

Die knop is een gevolg van nepnieuwsbombardementen in de aanloop naar het Brexitreferendum en de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Sociale media kwamen daarna onder toenemende druk om daar iets op te verzinnen, en aldus geschiedde.

"Ik ben normaal ook altijd voor thuisblijven, om dat antidemocratische nepparlement van graaiers, gekken en uitgerangeerde alcoholisten niet te legitimeren met een stem. Maar #ItsTime voor een populistische dreun tegen die dronkemanskoppen. Lekker eurosceptisch stemmen op 23 mei dus", aldus Nijmans gewraakte tweet.

'Menselijke fout'
Die leverde hem een bericht op van Twitter dat hij onjuiste informatie over "stemmen of stemregistratie" zou verspreiden. Het techbedrijf gaf naderhand toe dat het om een "menselijke fout" ging en heractiveerde het account.

Geenstijl vermoedt dat dit onder meer kwam doordat Nijmans bericht massaal werd gedeeld. De site roept op tot ongehoorzaamheid in de vorm van het kapen van hashtags zoals #ItsTime die Nijmans ook gebruikte. Deze is afkomstig van Frans Timmermans maar zou inmiddels zijn overgenomen door twittervolk met een afwijkende mening.

De adjunct-hoofdredacteur werd later overigens opnieuw geschorst. Dat zou komen door een hatelijk geachte reactie op een bericht over een moslima die klaagde dat lasagne naar spek smaakte. Dat kon ze helemaal niet weten, aldus Nijman, die en passant naar de vrouw verwees als een dame van lichte zeden. Dit zou echter ironisch bedoeld zijn geweest.