Ligthart wint weer eens na vier jaar; Bastianelli pakt de winst bij de vrouwen in Ronde van Drenthe

Pim Ligthart heeft nog eens gewonnen. In Hoogenveen schreef de Nederlander van Direct Energie de Ronde van Drenthe, na de Amstel Gold Race de belangrijkste eendagskoers van Nederland, op zijn naam. Hij was in een sprint met twee veel te snel voor zijn landgenoot Robbert de Greef.

De zestigste editie van de Ronde van Drenthe kende wederom een parcours met de nodige kasseistroken en moest de VAM-berg ook meerdere keren beklommen worden.

De wedstrijd werd gekleurd door een grote kopgroep, die pas na een kilometer of vijftig ontstond. De kopgroep bestond uit veertien renners en al snel werd duidelijk dat daar de winnaar gezocht moest worden.

Op de laatste kasseistrook in Echten wist Ligthart een gaatje te slaan. Hij kreeg De Greef mee. De twee trainingsmaatjes van elkaar sloegen wisten hun voorsprong stelselmatig uit te bouwen en in de sprint was Ligthart veel te snel voor De Greef. Voor Ligthart, die dit seizoen fietst voor Direct Engerie, was het zijn eerste zege in vier jaar.

Vrouwen
Ook bij de vrouwen werd er de Ronde van Drenthe verreden. Waar het bij de mannen een wedstrijd is van een-na-hoogste niveau is hoort de wedstrijd bij de vrouwen tot de Women's WorldTour. Het betekende dat er een sterk deelnemersveld aan de start stond in Drenthe.

Grace Brown reed lange tijd voorop, maar de voorsprong liep langzaam terug. Nadat de Australische tijdritkampioene ook nog eens een verkeerde afslag nam bij een rotonde was het gedaan met Brown.

Net zoals bij de mannen viel op de laatste kasseistrook in Echteld ook bij de vrouwen de beslissing. Chantal Blaak zorgde voor de versnelling en alleen Ellen van Dijk en Marta Bastianelli konden volgen. Van Dijk zag haar kans en plaatste een demarrage en had een klein verschil te pakken. Ondanks dat de samenwerking tussen Blaak en Bastianelli niet optimaal was kwamen ze toch weer terug, waarna de Italiaanse het afmaakte. Voor de Europees kampioene Bastianelli was het haar eerste grote overwinning dit seizoen.

Vorige week werd ze nog vierde in de Strade Bianche, eerste WorldTour-wedstrijd, achter Annemiek van Vleuten, Annika Langvad en Katarzyna Niewiadoma. Alleen in Drenthe ontbraken ze alle drie.