NOC*NSF draagt oud-penningmeester Van Zanen voor als nieuwe voorzitter

Het bestuur van NOC*NSF heeft Anneke van Zanen-Nieberg voorgedragen als de nieuwe voorzitter van de sportkoepel. Ze is zeer waarschijnlijk de opvolger van Andre Bolhuis, die in mei de voorzittershamer door zal geven.

Ze is geen onbekende bij NOC*NSF. Ze was al van 2010 tot 2016 penningmeester bij de sportkoepel. Van Zanen komt uit de handbalwereld en maakte als jeugdinternational twee wereldkampioenschappen mee. Ze was jarenlang de boodschapper van slecht nieuws binnen NOC*NSF. Nadat Van Zanen begon als penningmeester liepen de loterij-opbrengsten terug. NOC*NSF deed in die periode een diepe greep in de reserves. "Ik ben de enige penningmeester die applaus kreeg bij het presenteren van een begroot verlies van negen miljoen", zei ze daarover in de Volkskrant.

Van Zanen stopte in 2016 als penningmeester, wegens een mogelijk belangenconflict in verband met haar werk voor de Rijksoverheid. Als algemeen directeur van de Auditdienst was ze namelijk verantwoordelijk voor de interne controle van overheidsuitgaven. Vorig jaar maakte Van Zanen de overstap naar de accountantsorganisatie Baker Tilly.

Afgelopen maandag publiceerde De Telegraaf al een shortlist waar ook de naam van Van Zanen op stond. Op de kandidatenlijst van de vertrouwenscommissie stonden ook de namen van Erik Cornelissen (49), voorzitter hockeybond, Erik van Heijningen (57), ex-voorzitter zwembond, Annette Mosman (51), penningmeester NOC*NSF. Sinds 2014 bestuurslid handbalverbond met als portefeuille jeugd en breedtesport en Cees Vervoorn (58), oud-olympisch zwemmer (1976, 1980 en 1984) en oud-olympisch coach (1984, 1988 en 1992).

De komende weken kunnen de sportbonden nog met een tegenkandidaat komen voor de opvolging van Bolhuis. De verkiezing van de nieuwe voorzitter vindt plaats op 15 april. Indien drie sportbonden met een kandidaat komen, mag die meedoen aan de stemming. Die kans lijkt echter klein. Op 20 mei maakt Bolhuis plaats voor zijn opvolger. Hij maakte vanaf 2007 deel uit van het bestuur van NOC*NSF, waarvan de laatste negen jaar als voorzitter.