Turkije zet Nederlandse journaliste uit

Turkije heeft de journaliste Ans Boersma uitgezet. Volgens een verklaring van een woordvoerder van Erdogan is dat gebeurd omdat Ans banden zou hebben met de Syrische terreurbeweging Jahbat al-Nusra. Die informatie zouden ze van de Nederlandse politie hebben ontvangen. 

Ans werd opgepakt toen ze bij bij de immigratiedienst haar verblijfsvergunning wilde verlengen. Ze kreeg van de Turkse autoriteiten zelfs niet eens de kans om haar persoonlijke eigendommen op te halen; ze bracht de nacht door op het politiebureau en werd vanmorgen op het vliegtuig naar Nederland gezet. 

Het OM laat desgevraagd weten dat Boersma verdacht is in een strafrechtelijk onderzoek naar terrorisme. Boersma wordt overigens niet verdacht van een terroristisch misdrijf. Volgens Grapperhaus komt het OM later vandaag met meer informatie.

Update 16.50 uur
Boersma zelf vermoedt volgens een verklaring van haar werkgever, het Financieele Dagblad, dat ze is uitgezet omdat ze eerder een relatie had met een Syriër die in Nederland is gearresteerd omdat hij lid is geweest van Jabhat al-Nusra. Die relatie duurde tot medio 2015; begin 2017 ging de journaliste aan de slag bij het FD.

De correspondente stond sinds 4 december bij de marechaussee gesignaleerd. Op 21 december vloog ze probleemloos naar Nederland, en op 3 januari weer naar Turkije. Dat land stelde op 5 januari een 'ban' in op haar paspoort.

De hoofdredactie van het FD wil opheldering van de ministeries van Justitie en Buitenlandse Zaken waarom Boersma's gegevens met Turkse opsporingsdiensten werden gedeeld, zonder dat BZ hiervan wist.