Jarige Van Duivenbode geeft zichzelf tourkaart cadeau

Darter Mike van Duivenbode heeft zichzelf een mooi cadeau gedaan door dag twee van de PDC Q-School te winnen. Hij pakte daarmee een tourkaart en mag de komende jaar de Pro Tour spelen. 

Van Duivenbode was na een spannende finale met 5-4 te sterk voor Madars Razma uit Letland. De Nederlander knokte zich knap terug van een 2-4 achterstand tegen Razma en mocht de laatste leg beginnen. Hij startte ijzersterk met 180 en 140, maar na twee mindere scores zag hij de Let langszij komen. Van Duivenbode hield zijn zenuwen echter in bedwang en wierp tachtig uit om de dagzege te pakken.

Van Duivenbode, met als bijnaam The Pidgeon, is vandaag twintig jaar geworden. In 2017 won hij al eens twee tournooien op de Development Tour, de jeugdtour van de PDC. Hij is de tweede Nederlander die dagsucces heeft. Donderdag won Mike Zonneveld zijn tourkaart. Voor Razma ziet het er ondanks zijn verloren finale niet slecht uit. Iedere overwinning levert een punt op en op basis van de ranking over alle vier de dagen krigjen de darters met de meeste punten ook een tourkaart. Razma voert met tien punten die ranking halverwege de Q-School aan. 

Er kwamen nog enkele landgenoten ver op dag twee. Yordi Meeuwisse werd in de kwartfinales met 5-2 uitgeschakeld door Razma. Danny van Trijp, Vincent van der Meer en Maik Kuivenhoven werden in de achtste finales uitgeschakeld. Co Stompé en Co Stompé junior werden al snel uitgeschakeld. Vader en zoon kwamen eigenlijk alleen maar om deelname aan de Challenge Tour veilig te stellen en vanavond weer naar huis. 

Zaterdag gaat de Q-School verder met dag drie. De winnaar mag feest vieren. De rest heeft zondag nog voor zijn laatste kans. 

2019 PDC European Qualifying School, Dag II, Vrijdag 4 januari, Laatste zestien
Marko Kantele 5-3 Danny Van Trijp
Karel Sedlacek 5-3 Vincent Van der Meer
Dragutin Horvat 5-2 Michael Rasztovits
Mike van Duivenbode 5-1 Gergely Lakatos
Mike De Decker 5-1 Pavel Jirkal
Jeff Smith 5-3 Pero Ljubic
Madars Razma 5-3 Gabriel Rollo
Yordi Meeuwisse 5-2 Maik Kuivenhoven

Kwartfinales
Marko Kantele 5-3 Karel Sedlacek
Mike van Duivenbode 5-0 Dragutin Horvat
Jeff Smith 5-3 Mike De Decker
Madars Razma 5-2 Yordi Meeuwisse

Halve finales
Mike van Duivenbode 5-3 Marko Kantele
Madars Razma 5-3 Jeff Smith

Finale
Mike van Duivenbode 5-4 Madars Razma