FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 4 januari 2019

Kobayashi deelt mokerslag uit in Vierschansentournee

Op schansspringer Ryoyu Kobayashi staat tijdens de Vierschansentournee geen enkele maat. De 22-jarige Japanner won al in Oberstdorf en Garmisch-Partenkirchen, vrijdag was het op de fameuze Bergisel in Innsbruck ook tijdens de derde wedstrijd raak en daarmee deelde hij gelijk een knetterharde klap uit met het oog op de eindzege.

In de eerste ronde sloeg Kobayashi al een groot gat naar thuisfavoriet Stefan Kraft, die door een uitschieter in Garmisch al kansloos was voor de eindzege. In de finaleronde breidde Kobayashi zijn voorsprong nog eens uit, maar met plek twee kon Kraft in elk geval ook nog juichen. De Noor Andreas Stjernen pakte op ruime afstand van Kraft en nog veel ruimere afstand van Kobayashi de derde plek.

In het klassement gaat Stjernen met zijn derde plek voorbij aan de Pool Dawid Kubacki, die in Innsbruck slechts achttiende werd. Stjernen staat vlak achter Markus Eisenbichler, maar de Duitser lijkt in Innsbruck definitief af te zijn gehaakt voor de strijd om de winst. Het verschil met leider Kobayashi bedroeg slechts een paar punten, maar vrijdag kwamen daar meer dan veertig punten bij en dus kan de Japanner zich zondag tijdens de slotwedstrijd in Bischofshofen zelfs prima een minder optreden veroorloven.

Vijf meisjes dood bij brand in escaperoom Polen

In de Poolse stad Koszalin zijn bij een brand in een escaperoom vijf meisjes van 15 jaar omgekomen. De plaatselijke politie zegt dat het waarschijnlijk de verjaardag van een van hen betrof. De brandweer vond de lichamen na het blussen van de brand die aan het eind van de middag was uitgebroken, meldt de NOS.

Een escaperoom hoort bij een spel waarbij deelnemers door het doen van opdrachten en oplossen van puzzels de uitgang van een kamer of gebouw moeten vinden. Deelnemers die dit niet lukt worden er na verloop van tijd uit gelaten.

Hoe het drama zich kon ontvouwen is onbekend. Naast de doden viel er een gewonde, een man van 25, die met brandwonden in het ziekenhuis ligt. Mogelijk is dit een medewerker van de escaperoom.

De burgemeester van Koszalin heeft zondag tot rouwdag verklaard. Culturele evenementen en sportwedstrijden worden afgelast.

Dubbelslag Russische skeletonners, Bos 16e

De eerste World Cup-wedstrijden van het kalenderjaar heeft voor de skeletonners een Russische dubbelslag opgeleverd. In het Duitse Altenberg wonnen de Russen zowel bij de vrouwen als bij de mannen.

Bij de vrouwen werd het een klassiek duel: Elena Nikitina, veruit de snelste startster van het veld, tegen Jacqueline Lölling, een uitermate matige startster, maar fenomenaal goede glijdster. Het door Nikitina bij de start opgebouwde verschil bleek in beide runs te groot voor Lölling, die met twee keer een tweede tijd op 0,37 seconden van de World Cup-leidster genoegen moest nemen met plek twee.

Nikitina's landgenote Yulia Kanakina eindigde op 0,97 seconden als derde en pakte zo haar eerste podiumplek ooit in de World Cup. Kimberley Bos kende in de lastige omstandigheden - het sneeuwde bij vlagen behoorlijk - vooral een moeizame tweede run en eindigde op 3,35 tellen als zestiende.

De hoogtepunten van de vrouwen (Bron: YouTube)

Ook bij de mannen ging de winst naar een startraket uit Rusland: Alexander Tretiakov vertrok twee keer dik als snelste en was ook onderaan de baan indrukwekkend. Hij legde olympisch kampioen Yun Sung-bin uit Zuid-Korea er zo met 0,57 seconden op, terwijl Nikita Tregubov ook bij de mannen voor een tweede Russische podiumplek zorgde. Tretiakov staat nu alleen aan kop in de World Cup, een plek die hij tot vrijdag met Tregubov deelde.

De hoogtepunten van de mannen (Bron: YouTube)

De rebellie is begonnen, VVD-burgemeester keert Mark Rutte de rug toe

Burgemeester Don Bijl van Purmerend heeft na bijna 50 jaar zijn lidmaatschap van de VVD opgezegd.

In zijn afscheidsbrief is de burgemeester zeer kritisch op de partijleiding. "Een visie op de samenleving ontbreekt tegenwoordig vrijwel geheel", zo schrijft de burgemeester. Ook vindt hij dat de partij geen oog meer heeft voor de zwakkeren in de samenleving. De VVD zou enkel nog staan voor "pragmatisme, marktwerking en individualisering"

In datzelfde kader vindt hij ook dat de VVD ervoor zorgt dat grote bedrijven "ongehinderd kunnen groeien". Terwijl de partij haar kwaliteit als verbinder in de samenleving is kwijtgeraakt. 

Naast Rutte neemt Bijl ook fractieleider Klaas Dijkhoff op de korrel. Diens ideeën zouden volgens de Purmerendse burgemeester "in strijd met de grondwet" zijn. Hij doelt daarbij onder andere op het plan om misdrijven in probleemwijken zwaarder te bestraffen.

"Belangrijker vind ik het onvermogen om een antwoord te vinden op de kennelijke onvrede in onze samenleving. Een samenleving die welvarender is dan ooit, maar waarin de verschillen steeds groter worden", aldus de burgemeester van Purmerend, die wel aan blijft als eerste burger van Purmerend.

Bijl is al de tweede burgemeester in korte tijd die zich afgekeerd heeft van de landelijke VVD, eind vorig jaar ging burgemeester Out van Assen hem voor. Ook hij was kritisch over de landelijke partijtop. "Steeds vaker las ik VVD-standpunten die te ver van mijn persoonlijke waarden en mening afstaan", schreef Out destijds. Ook hij is aangebleven als burgemeester.

Klik hier voor de complete brief van Bijl.

Wolff: "Bottas moet in 2019 op hetzelfde niveau als Lewis presteren"

Volgens Mercedes F1-teambaas Toto Wolff moet Valtteri Bottas komend seizoen op hetzelfde niveau presteren als zijn teamgenoot Lewis Hamilton wil hij in aanmerking komen voor een plaats bij het Duitse F1-team in 2020.

Bottas had een teleurstellend seizoen in 2018. De Finse coureur wist geen enkele race te winnen en werd slechts vijfde in het wereldkampioenschap. Teambaas Wolff noemt pech een van de oorzaken voor het tegenvallende seizoen maar zegt ook dat de 29-jarige coureur beter moet presteren om in aanmerking te komen voor een stoeltje na komend seizoen. Met Esteban Ocon heeft Mercedes reeds een jonge en talentvolle coureur in huis.

“Valtteri weet precies wat er van hem verwacht wordt volgend seizoen”, vertelt Wolff aan Motorsport.com. “Hij moet alle pech kwijtraken en op hetzelfde niveau als Lewis presteren. Dat is wat hij nodig heeft voor 2020. Hij weet wat er van hem verwacht wordt en hij heeft het in zich.”

Wolff heeft er vertrouwen in dat Bottas in staat is om het duel aan te gaan met vijfvoudig wereldkampioen Hamilton. Nogmaals Wolff: “Ieder jaar zien we de beste versie van Lewis en er is een reden dat hij vijfvoudig wereldkampioen is. Het verslaan van een wereldkampioen die presteert op het toppen van zijn kunnen is heel erg lastig en Valtteri weet dat. Maar ik denk dat hij het in zich heeft. Ik denk dat hij kan winnen, dat heeft hij bewezen, maar hij had vaak pech of zat in een positie dat hij niet kon winnen. Als hij het momentum kan keren en eens voor een titel kan rijden, dan denk ik dat hij wereldkampioen kan worden.”

'Ajax ziet opvolger De Jong en wil deze maand toeslaan'

Ajax heeft vergevorderde interesse in Meritan Shabani van Bayern München, zo weet BILD vrijdagavond te melden.

De 19-jarige middenvelder moet deze winter nog overkomen van der Rekordmeister , zo klinkt het. De Duitse krant meldt dat het talent het trainingskamp in Qatar in de komende dagen al kan verlaten vanwege de transfer naar Amsterdam.

Shabani wordt door de Amsterdammers gezien als de opvolger van Frenkie de Jong, die in de belangstelling staat van vrijwel iedere Europese grootmacht. Naar verluidt is Paris Saint-Germain dicht bij de komst van de Oranje-international. Ajax verwacht dat de 21-jarige middenvelder volgend seizoen hoe dan ook is vertrokken, waardoor men op zoek is naar een vervanger.

Shabani ligt tot medio 2020 onder contract bij de Duitse topclub. Vanwege het feit dat de jongeling volgend jaar zomer transfervrij de deur kan uitlopen bij Bayern, zouden de Duitsers openstaan voor een vertrek deze transferperiode. De tweevoudig jeugdinternational van Duitsland heeft tot op heden drie keer voor de hoofdmacht van Bayern gespeeld.

Verschillende media berichtten donderdagavond dat de clubleiding van PSG in Amsterdam was om te praten met de top van Ajax aangaande een transfer van De Jong, die tot medio 2022 bij Ajax vastligt. De Jong zou ongeveer 75 miljoen euro moeten kosten, een bedrag waar PSG geen moeite mee zou hebben. Ook werd er gesproken over Matthijs de Ligt, die nog tot de zomer van 2021 vastligt in Amsterdam.

Bon voor foutparkeren leidt tot drugsvondst in Alkmaar

Op donderdagmiddag omstreeks 15:45 uur zag de politie een personenauto geparkeerd staan op een invalideparkeerplaats aan het Geert Groteplein in Alkmaar. Aangezien de auto niet was voorzien van een invalideparkeerkaart, leek een bekeuring op zijn plaats. Terwijl de politie de gegevens van de auto opvroeg, kwam de eigenaar, een 40-jarige Alkmaarder, aanlopen.

Toen de man de bekeuring kreeg reageerde hij boos, stapte in zijn auto en reed weg. Na een rondje over het parkeerterrein gaf hij gas en stuurde in de richting van de politieman. Vrezend dat hij zou worden aangereden, trok de politieman zijn wapen en dwong de automobilist te stoppen. De man werd aangehouden.

Tijdens de fouillering vond de politie elf wikkels met vermoedelijk harddrugs en een zakje wiet in zijn kleding. De politie nam de drugs in beslag.

Bij een speekseltest testte de verdachte bovendien positief op het gebruik van THC, de werkzame stof in hasj en wiet. De man moest bloed afstaan. Het bloedmonster wordt door het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht op de aanwezigheid van drugs.

Standbeeld 'veteranenvader' Ted Meines onthuld

Veteranenvader luitenant-generaal Ted Meines is vereeuwigd in een bronzen borstbeeld. Dat werd vandaag onthuld in zijn voormalige woonplaats Leidschendam-Voorburg. Het beeld is van de hand van de Voorburgse kunstenaar Guido Sprenkels.

Op het kunstwerk draagt Meines zijn militaire pet en het beeld staat in de wijk waarvan de straten zijn vernoemd naar verzetshelden. Ted Meines overleed 2 jaar geleden op 95-jarige leeftijd en was zelf ook een verzetsheld. De geboren Fries redde onder meer Joodse kinderen. Het leverde hem het ereburgerschap van Israël op. Hij kreeg nog veel meer medailles. Van officier in de Orde van Oranje-Nassau tot het Ereteken voor Orde en Vrede en het Mobilisatie-Oorlogskruis.

Toenmalig Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Bart Hoitink omschreef Meines bij zijn uitvaart als een man van principes. “Waarnaar hij ook handelde. Een man die zich volledig inzette voor wat in zijn ogen goed en juist was. Een man die ook het voortouw nam om dingen te veranderen die hij niet goed vond.”

Blijvend eerbetoon
Zijn dochter Sonja omschreef hem bij die gelegenheid als een zeer betrokken vader en opa. Ook nu was zij aanwezig. Net als Ridder Militaire-Willemsorde majoor Marco Kroon en Hein Scheffer, voorzitter van Stichting Veteranen Platform. Als mede-oprichter en voorzitter van deze stichting was Meines jarenlang hét gezicht van de Nederlandse veteranen. Zo stond hij aan de basis van de Nederlandse Veteranendag, jaarlijks gevierd op de laatste zaterdag van juni.

Oud-gemeenteraadslid Walter Rosbenders pleitte na zijn overlijden voor een blijvend eerbetoon voor zijn bijzondere plaatsgenoot. “Zulke helden moet je eren.''

Standbeeld 'veteranenvader' Ted Meines onthuld (Foto: Defensie)
Standbeeld 'veteranenvader' Ted Meines onthuld (Foto: Defensie)

'Thorsby gaat Heerenveen verlaten voor avontuur in de Serie A'

Morten Thorsby is op weg naar Sampdoria, zo melden diverse Italiaanse media en de Leeuwarder Courant vrijdag.

De 22-jarige middenvelder heeft van sc Heerenveen toestemming gekregen om te onderhandelen over een overstap. Volgens Sky Italia heeft Thorsby al een persoonlijk akkoord bereikt met Sampdoria.

Thorsby, die donderdag ook ontbrak op de training van de Friese club, vertrekt mogelijk pas in de zomer uit de Eredivisie, aangezien hij nog enkele maanden vastligt bij Heerenveen. Sampdoria bezet momenteel de zevende positie in de Serie A. Bij een winters vertrek gaat de Eredivisionist geen vervanger halen, zo klinkt het.

Met de komst van Rodney Kongolo en Ben Rienstra afgelopen zomer zou er al geanticipeerd zijn op een vertrek van Thorsby. De Noor sloot zich medio 2014 aan bij de huidige nummer tien van de Eredivisie. Sindsdien kwam hij tot 122 wedstrijden voor de hoofdmacht van de club, met 13 doelpunten en 8 assists als resultaat.

Amsterdam wil vuurwerkreferendum

Het gemeentebestuur van Amsterdam heeft voorgesteld om de inwoners van de stad in een referendum te laten beslissen over een mogelijk verbod op consumentenvuurwerk. Dat zou een geschikt onderwerp zijn voor het voornemen van de gemeente om burgers meer inspraak te geven, schrijft het Parool.

Het voorstel volgt op de eerdere aankondiging van burgemeester Femke Halsema dat er bij de komende jaarwisseling speciale vuurwerkzones worden aangewezen. De rest van de stad is dan in principe vuurwerkvrij. Dit is een omkering van eerder beleid waarbij er vuurwerkvrije zones waren.

Momenteel kunnen inwoners al een volksraadpleging aanvragen, waarvoor 27.000 handtekeningen zijn vereist. Dat aantal is relatief hoog in vergelijking met andere grote steden. De nieuwe plannen komen erop neer dat de gemeenteraad opdracht kan geven een referendum uit te schrijven.

Volgens het college van burgemeester en wethouders kan de raad zo'n raadpleging dan voorleggen "bij politiek gevoelige onderwerpen die alle inwoners raken en waarbij het draagvlak een belangrijke rol speelt".

Een eventueel vuurwerkverbod zou een goed onderwerp zijn voor het uitproberen van de nieuwe referendumregels, waarmee de gemeenteraad nog wel moet instemmen. Mocht het zover komen dan zouden er alleen professionele vuurwerkshows worden georganiseerd.

Walk-on girl Ashley verliest baan bij PDC Europe

Walk-on girl Ashley Zaat is verdrietig. Ze komt zaterdag voorlopig voor het laatst op TV als walk-on girl. Een jaar geleden deed de PDC de walk-on girls al in de ban bij de Britse TV-toernooien. Tijdens de Euro Tour-toernooien waren ze nog gewoon actief. Maar ook in het nieuwe jaar zullen er geen dames meer meelopen, zo heeft PDC Europe besloten. 

Ashley Zaat heeft via Instagram laten weten dat PDC Europe het voorbeeld van de officiële PDC is gevolgd. "Morgen (zaterdag, red.) doe ik voorlopig mijn laatste televisietoernooi als walk-on girl voor PDC Europe. Niet omdat ik het niet meer leuk vind, maar omdat ze niet meer toegestaan zijn in darts." 

”De reden voor dit besluit klopt niet. Maar vorig jaar is de PDC gestopt met de darts walk on girls en nu volgt PDC Europe. Ik heb genoten van dit werk en neem deze ervaring mee voor de toekomst.” De redactie van FOK!sport betreurt dit besluit van PDC Europe. Het gaf de sport toch altijd een extra dimensie. 

Ashley is zaterdag aanwezig tijdens een demonstratietoernooi in Keulen. Dit evenement, met onder meer ook Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld, wordt uitgezonden op het Duitse kanaal ProSieben. Van Gerwen zal tijdens het Promidarts een koppel vormen met Rafael van der Vaart. Van Barneveld speelt samen met NFL-expert Patrick Esume.  

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Tomorrow will be my last tournament for now as a walk on girl on tv for the @pdceurope 😢🎯 Not because I don’t want it anymore but because walk on girls are not longer allowed in the darts. The reason why doesn’t make any sense... But just as the @officialpdc stopped last year with the ladies, @pdceurope is joining them. I have greatly enjoyed the work and will certainly take it as an experience with me in the future. 💝 ————————————— So do you want to see me shine one more time as a walk on girl on TV? Watch tomorrow to Promi-darts WM @prosieben from 20:15 💪🏽💃🏻 ————————————— Thanks @daniellaallfree for this great t-shirt. Everyone should wear it at the following tournaments. Link in my story🙋🏼‍♀️ #SupportTheWalkOnGirls ————————————— #walkongirls #darts #dartswm #promidartswm #pdc #tvshow #dartsessentials #buyone #experience #prosieben

Een bericht gedeeld door Artiest van A tot Z (@ashleyzaat) op4 Jan 2019 om 2:14 (PST)

Hond bijt klein meisje, viel al eerder kind aan

Op vrijdagmiddag omstreeks 13.45 uur raakte een 5-jarig meisje uit Alkmaar ernstig gewond nadat ze door een hond was gebeten. Het meisje liet samen met een familielid twee kleine hondjes uit langs de Grevelingen in Alkmaar toen er plotseling een Rottweiler vanuit de struiken aan kwam rennen. De hond stortte zich vol op het meisje. De eigenaar van de hond probeerde het meisje te ontzetten door boven op de hond te duiken.

Slechts met hulp van omstanders en de gewaarschuwde politie kon de hond onder controle worden gebracht. Het meisje liep bij de aanval van de hond ernstige verwondingen op. Hierbij ging het in ieder geval om een gecompliceerde armbreuk. Ook werd er een stuk hoofdhuid met haar door het dier losgerukt.

Het meisje werd voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis. In overleg met de eigenaar van de hond is besloten deze direct in te laten slapen.

Update 19:00 uur
Uit het verhaal in het Algemeen Dagblad blijkt dat de bewuste rottweiler zo'n driekwart jaar geleden ook al eens een kind heeft aangevallen. Het incident destijds zou op dezelfde manier zijn verlopen, ook toen stoof de hond plotseling uit de bosjes, en greep toen een jochie van ongeveer dezelfde leeftijd als het slachtoffertje van vandaag. 

Dat zou verklaren waarom de eigenaar, die volgens buurtbewoners aan de Wielingenweg woont, zelf aan de politie voorstelde om het dier in te slapen: hij bleef agressief. Een van de buurtbewoners noemt het een hele opluchting: "Ik heb zelf een labrador en liep altijd een blokje om zodra ik de Rottweiler zag. Waarom? Omdat je altijd zulke dramatische verhalen over die honden hoort."

Jarige Van Duivenbode geeft zichzelf tourkaart cadeau

Darter Mike van Duivenbode heeft zichzelf een mooi cadeau gedaan door dag twee van de PDC Q-School te winnen. Hij pakte daarmee een tourkaart en mag de komende jaar de Pro Tour spelen. 

Van Duivenbode was na een spannende finale met 5-4 te sterk voor Madars Razma uit Letland. De Nederlander knokte zich knap terug van een 2-4 achterstand tegen Razma en mocht de laatste leg beginnen. Hij startte ijzersterk met 180 en 140, maar na twee mindere scores zag hij de Let langszij komen. Van Duivenbode hield zijn zenuwen echter in bedwang en wierp tachtig uit om de dagzege te pakken.

Van Duivenbode, met als bijnaam The Pidgeon, is vandaag twintig jaar geworden. In 2017 won hij al eens twee tournooien op de Development Tour, de jeugdtour van de PDC. Hij is de tweede Nederlander die dagsucces heeft. Donderdag won Mike Zonneveld zijn tourkaart. Voor Razma ziet het er ondanks zijn verloren finale niet slecht uit. Iedere overwinning levert een punt op en op basis van de ranking over alle vier de dagen krigjen de darters met de meeste punten ook een tourkaart. Razma voert met tien punten die ranking halverwege de Q-School aan. 

Er kwamen nog enkele landgenoten ver op dag twee. Yordi Meeuwisse werd in de kwartfinales met 5-2 uitgeschakeld door Razma. Danny van Trijp, Vincent van der Meer en Maik Kuivenhoven werden in de achtste finales uitgeschakeld. Co Stompé en Co Stompé junior werden al snel uitgeschakeld. Vader en zoon kwamen eigenlijk alleen maar om deelname aan de Challenge Tour veilig te stellen en vanavond weer naar huis. 

Zaterdag gaat de Q-School verder met dag drie. De winnaar mag feest vieren. De rest heeft zondag nog voor zijn laatste kans. 

2019 PDC European Qualifying School, Dag II, Vrijdag 4 januari, Laatste zestien
Marko Kantele 5-3 Danny Van Trijp
Karel Sedlacek 5-3 Vincent Van der Meer
Dragutin Horvat 5-2 Michael Rasztovits
Mike van Duivenbode 5-1 Gergely Lakatos
Mike De Decker 5-1 Pavel Jirkal
Jeff Smith 5-3 Pero Ljubic
Madars Razma 5-3 Gabriel Rollo
Yordi Meeuwisse 5-2 Maik Kuivenhoven

Kwartfinales
Marko Kantele 5-3 Karel Sedlacek
Mike van Duivenbode 5-0 Dragutin Horvat
Jeff Smith 5-3 Mike De Decker
Madars Razma 5-2 Yordi Meeuwisse

Halve finales
Mike van Duivenbode 5-3 Marko Kantele
Madars Razma 5-3 Jeff Smith

Finale
Mike van Duivenbode 5-4 Madars Razma

Nederlandse reizigers niet bang tijdens het vliegen

Slechts 3,1% van de Nederlanders is bang dat er iets met het vliegtuig gebeurt tijdens de vlucht, blijkt uit onderzoek onder 2.982 reizigers. De grootste angst onder de ondervraagden is om de vlucht te missen of om belangrijke documenten, zoals het paspoort, te vergeten.

Het missen van de vlucht is met 25,9% de meest genoemde angst, blijkt uit het onderzoek van reiswebsite Parkos.nl. Daarnaast worden factoren die tot het missen van een vlucht kunnen leiden veel genoemd. Denk hierbij aan het vergeten van het paspoort, waar 4,4% van de ondervraagden bang voor is. Als laatste wordt het vaststaan in de file naar de luchthaven genoemd, met 2,8%. Oprichter Arne Bos van Parkos verklaart: “Het kopen van van een vliegticket is voor veel mensen een grote uitgave. Het missen van de vlucht zal in veel gevallen betekenen dat vanwege de extra kosten de hele reis niet door gaat. Dit kan de grote angst hiervoor verklaren.”

Een andere opvallende uitkomst is dat slechts 1,3% bang is voor een terroristische aanslag. Ook de angst voor stakingen bij luchtvaartmaatschappijen is met 0,6% erg laag. Dit is opvallend omdat beide onderwerpen recentelijk veel in het nieuws zijn geweest.

Schoolreisje 275 kinderen op de tocht, voorzitter rooft kas leeg

De inmiddels ex-voorzitter van de oudervereniging van basisschool De Klinkert in Oudenbosch heeft heel wat uit te leggen aan circa 275 kinderen, hun ouders én de school. Ze is er namelijk met vrijwel de volledige kasinhoud van de vereniging vandoor gegaan, een bedrag van ruim 15.000 euro. 

Eind november kwam bij een controle op onbetaalde rekening aan het licht dat de vrouw geen facturen betaald had, maar in plaats daarvan schafte ze laptops en tablets aan en gaf ze het geld uit aan een verbouwing, volgens René van Berlo, bestuurslid van de vereniging. Volgens Van Berlo kon de vrouw over het geld beschikken, omdat ze de taken van de penningmeester overgenomen had nadat die met deze werkzaamheden was gestopt. 

Eind december is hij naar de politie gestapt om namens de stichting aangifte te doen. De politie heeft de zaak in onderzoek, maar heeft nog geen verdachte aangehouden volgens een woordvoerder. 

Voor de kinderen van de school is het nu nog maar de vraag of hun schoolreisje, of de andere activiteiten doorgang kunnen vinden.  Als het aan directeur Ron Kruis ligt gaat er in ieder geval zoveel mogelijk gewoon door: "Wij nemen als school onze verantwoordelijkheid en trekken desnoods de portemonnee." De leerlingen en hun ouders zullen in de loop van volgende week geïnformeerd worden over de situatie. 

Mays partijleden: liever geen Brexitdeal

Leden van de Conservatieve Partij van de Britse premier Theresa May geven in meerderheid de voorkeur aan geen Brexit-overeenkomst dan de exitdeal die May met de EU heeft gesloten. Dat blijkt uit een peiling van YouGov. Dat is slecht nieuws voor May, die haar deal door het parlement moet loodsen. In december stelde ze dit al uit vanwege het grote aantal dreigende tegenstemmen uit haar eigen partij.

YouGov, gefinancierd door de Britse overheid, legde twee hypothetische referenda aan Conservatieve Partijleden voor. Een met drie mogelijkheden: geen deal, Mays deal en geen Brexit, en een met twee opties: geen deal en Mays deal.

In het eerste geval koos 57 procent voor geen deal, 23 procent Mays deal en 15 procent in de EU blijven. In het tweede geval koos 64 procent van de partijleden voor geen deal en 29 procent voor Mays overeenkomst.

Mays deal met de EU komt neer op een betrekkelijk zachte Brexit, vooral door afspraken over de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek. Die moet namelijk openblijven volgens een vredesakkoord uit 1998, dat volgde op decennia van sektarisch geweld tussen republikeinen en unionisten.

Vangnetregeling
In de overeenkomst is een vangnetregeling vastgelegd: het Verenigd Koninkrijk blijft de EU-regels volgen, indien er niet op een andere manier kan worden afgesproken dat de grens openblijft.

Deze regeling is uitermate impopulair bij zowel de Conservatieve parlementariërs als de partijleden. Veel Lagerhuisleden vrezen dat dit de Britten voor onbepaalde tijd 'vastketent' aan de EU, en zeggen dat er een tijdslimiet op moet zitten. Anders willen ze niet instemmen met Mays deal.

Onvermurwbaar
De Ierse premier Leo Varadkar is echter onvermurwbaar. Hij zegt dat een vangnetregeling met een tijdslimiet helemaal geen vangnetregeling is. Als er namelijk nog geen nieuwe afspraken zijn overeengekomen wanneer de tijd verstrijkt, is de open grens immers niet langer gegarandeerd.

Volgens Varadkar is de Brexit een probleem dat door de Britten is gemaakt, en is het dus ook aan Londen om het op te lossen. Hij benadrukt dat Ierland ook akkoord zou gaan met een vangnet waarbij alleen Noord-Ierland de EU-regels blijft volgen. Dit is echter weer onverteerbaar voor Mays unionistische gedoogpartner de DUP. Maar ook veel Conservatieven willen niets weten van zo'n 'breuk' in het Verenigd Koninkrijk.

Opnieuw uitstellen
Voormalig Brexitminister David Davis riep deze week in een krantencolumn op om de stemming in het parlement opnieuw uit te stellen. Het zou de enige manier zijn om een goede deal voor Groot-Brittannië af te dwingen. Uitstel zou de EU volgens hem onder druk zetten, omdat bij een no-deal Brexit de 'echtscheidingsrekening' van enkele tientallen miljarden niet zou worden betaald.

Maar volgens eurogezinde volksvertegenwoordigers gaat de EU niet verder toegeven. Uitstel leidt er volgens hen enkel toe dat de parlementariërs met de rug tegen de muur worden gezet. May zou in theorie namelijk net zo lang met de stemming kunnen wachten tot er geen tijd meer is voor alternatieven zoals een nieuw referendum. De gedachte is dat de vrees voor een chaotische exit zonder deal veel Lagerhuisleden - ook van andere partijen - dan over de streep trekt om toch voor Mays overeenkomst te stemmen.

Haase en Middelkoop verliezen dubbelfinale in Doha

Robin Haase en Matwé Middelkoop hebben bij het tennistoernooi van Doha de dubbelfinale verloren. In drie sets waren David Goffin en Pierre-Hugues Herbert te sterk voor het Nederlands koppel: 5-7 6-4 10-4.

De eerste set ging nog naar het Nederlands koppel in Qatar. De tweede set was voor Goffin en Herbert. Het Frans-Belgische koppel had aan een break genoeg in de tweede set. In de supertiebreak die volgde nam Goffin en Herbert al snel een 6-0 voorsprong en gaf deze voorsprong ook niet meer weg.

In het enkelspel kwam Haase in Doha niet verder dan de eerste ronde.

"De echte Peter Bosz hebben ze in de Duitse competitie nog niet gezien"

Peter Bosz is officieel begonnen aan zijn nieuwe klus als trainer van Bayer Leverkusen.

De oefenmeester werd vrijdag voorgesteld aan pers en publiek en keert na dertien maanden terug in het trainersvak. "Ik ben blij dat ik na een jaar weer aan slag kan en dan ook nog bij zo'n mooie club", vertelde Bosz tijdens zijn presentatie.

De ex-trainer van onder meer Ajax tekende in de zomer van 2017 voor twee seizoenen bij Borussia Dortmund, maar hield het slechts 187 dagen vol. Hij is gebrand om sportieve revanche te nemen en zijn kwaliteiten aan te tonen in de Bundesliga. "Natuurlijk heb ik destijds fouten gemaakt, maar van fouten moet je leren. Dat heet ervaring en die ervaring neem ik nu mee", blikt Bosz vooruit.

"Ik wilde graag terug naar de Bundesliga. De echte Peter Bosz hebben ze in de Duitse competitie nog niet gezien", wordt Bosz geciteerd door de NOS. Technisch directeur Rudi Völler is blij met de komst van de Nederlander, die hij associeert met 'aantrekkelijk voetbal'. "Hij is in staat jonge spelers verder te ontwikkelen. Dat heeft hij eerder bewezen bij andere clubs", refereert hij onder meer aan de tijd van Bosz bij Ajax.

Zelf benadrukt de trainer dat hij in twee weken 'niet alles kan veranderen'. Leverkusen staat momenteel negende op de ranglijst, met achttien punten achterstand op koploper Borussia Dortmund. "Ik moet de spelers leren kennen, de spelers moeten de technische staf leren kennen. Dat doen we op het trainingsveld en door bij elkaar te gaan zitten en praten. De tijd is kort, maar ik heb Leverkusen gevolgd en dat helpt wel bij het maken van een goede analyse. Wat het team nodig heeft? Daar ga ik met de spelers over praten."

Ajax neemt Traore over van Ajax Cape Town

Ajax heeft zich versterkt met Lassina Traoré. De zeventienjarige spits komt over van Ajax Cape Town.

Traoré heeft zijn handtekening gezet onder een contract dat ingaat op 12 janauri en een looptijd heeft van drieënhalf jaar, tot de zomer van 2022, zo meldt Ajax via de officiële clubkanalen.

De spits uit Burkina Faso reist met Ajx mee naar het trainingskamp in Florida. Ajax Cape Town maakte op 14 december al melding van de overstap van Traoré.

"Ik zal Ajax Cape Town nooit vergeten", zei Traoré. "Ik heb hier een briljante tijd gehad, heb ervan genoten en heb veel mooie mensen leren kennen. Iedereen heeft mij proberen te helpen en ik ben erg blij dat ik deel heb uitgemaakt van de club. Ik ben erg verheugd om nu terug te keren naar Amsterdam."

"Ik ga hard werken en proberen om zo snel mogelijk in het eerste elftal te komen. Het is mijn droom om in de Champions League te spelen. Ik wil Ajax Cape Town trots maken door aan te tonen dat er talent is bij de club en dat meer spelers van Cape Town mij zullen vergezellen in Amsterdam."

Rechters leggen vaker tbs op

Het aantal zaken waarin de rechter terbeschikkingstelling (tbs) oplegt aan een verdachte is de afgelopen jaren gestaag toegenomen met zo’n 30-40 gevallen per jaar. Zo blijkt uit de meest recente cijfers van de Raad voor de rechtspraak. In 2018 werd in 237 zaken tbs opgelegd, tegen 205 gevallen in 2017, 171 in 2016 en 146 in 2015. Een duidelijke reden voor de stijging is er niet.

De rechter kan tbs opleggen als de verdachte een misdrijf heeft gepleegd waar minstens 4 jaar gevangenisstraf op staat, het misdrijf is begaan onder invloed van een stoornis en de veiligheid van anderen in gevaar is vanwege de kans op herhaling. Er is een aanknopingspunt nodig om vast te stellen dat iemand lijdt aan een stoornis, en iemand (geheel of verminderd) ontoerekeningsvatbaar te verklaren en tbs op te leggen. Bij voorkeur is dat actuele rapportage door een psycholoog en psychiater, bij gebrek aan recente informatie omdat iemand weigert mee te werken kan de rechter zich ook op oudere informatie baseren of op een observatieverslag.

Mogelijke redenen voor toename
De afgelopen jaren hebben rechters vaker tbs opgelegd. Een duidelijke reden hiervoor is volgens rechter Jan Moors niet aan te wijzen. 'Een mogelijke verklaring kan zijn dat er steeds meer mensen met psychische problemen in aanraking komen met het strafrecht. De rechter zal dan eerder een behandeling overwegen dan een langdurige gevangenisstraf. Een andere reden is dat de maatschappelijke discussie over tbs er voor gezorgd heeft dat er meer aandacht is voor verdachten die weigeren mee te werken aan psychologisch onderzoek. Rechters zijn nog alerter in zaken waarin zij tbs kunnen opleggen, zonder dat er recente rapportages beschikbaar zijn.'

Prijsontwikkeling ov en autokosten vergelijkbaar

De prijsontwikkeling van openbaar vervoer (ov) en autokosten tussen 2009 en november 2018 is nagenoeg gelijk. Beide soorten vervoersprijzen stegen in die periode meer dan de gemiddelde consumentenprijzen. Dit meldt het CBS naar aanleiding van vragen van de media. De meest recente ontwikkelingen van de brandstofprijzen en het openbaar vervoer zijn in deze analyse niet meegenomen door het CBS. 

In november 2018 was het openbaar vervoer 23 procent duurder dan in 2009. Een rit in de bus, tram en taxi steeg gemiddeld harder in prijs dan een treinkaartje. In dezelfde periode stegen de autokosten met 22 procent. De algemene stijging van consumentenprijzen bedroeg 15 procent. Hierbij zijn de prijzen en kosten vergeleken met het jaargemiddelde van 2009.

In Nederland wordt 10 keer zoveel besteed aan autokosten als aan het openbaar vervoer. Autokosten bestaan voor een derde uit brandstofkosten. Daarnaast maken aanschaf, onderhoud, verzekering, motorrijtuigenbelasting en parkeergeld deel uit van de autokosten.

Van de autokosten was eind 2018 de verzekering met 45 procent het meest gestegen ten opzichte van 2009. Daarna volgde parkeren met een prijsstijging van 27 procent. Het aandeel van deze posten in de totale kosten van autorijden is echter niet groot.

De kosten van autorijden fluctueren meer dan die van openbaar vervoer door de sterk op en neer gaande brandstofprijzen. Tussen 2011 en 2014 bereikten de brandstofprijzen het hoogste niveau in de afgelopen 10 jaar, maar ze zakten weer vanaf 2015. In november van 2018 waren autobrandstoffen 21 procent duurder dan gemiddeld in 2009. Brandstofprijzen waren vooral begin 2009 laag als gevolg van de crisis.

Het beeld van de prijsontwikkelingen over langere termijn wordt beïnvloed door de gekozen periode waarover gemeten wordt en het aanvangsjaar van de periode. Zo blijkt dat indien het jaar 2008 wordt gekozen als aanvangsjaar het beeld iets anders is: over de 11-jaarsperiode tot 2018 blijkt de kostenontwikkeling van het ov iets hoger te zijn geweest dan die van de auto.

De meest recente ontwikkelingen, zoals de prijsdaling van brandstof in december en de zojuist doorgevoerde btw- en accijnsverhogingen die zowel op brandstof als ov-prijzen invloed zullen hebben, zijn niet in deze cijfers meegenomen. Het beeld zal ook daardoor weer veranderen. De komende maanden zal het CBS over de actuele ontwikkelingen opnieuw rapporteren.

Politie zoekt getuigen na beschieting in Tiel

De politie is op zoek naar getuigen van de beschieting van een pand aan de Tolhuisstraat in Tiel. Niemand raakte gewond. In het bijzonder zoekt de politie naar een fietser die mogelijk betrokken is bij het incident.

Vanmorgen rond  zes uur kreeg de politie de melding dat er geschoten zou zijn op een coffeeshop. Bij het pand aangekomen, constateerden de gealarmeerde agenten dat er inderdaad meerdere keren geschoten was op het pand. Op het moment van de beschieting waren er geen mensen in het pand aanwezig waardoor er geen gewonden vielen. 

De politie is direct een onderzoek gestart. Zo wordt er onder meer sporen- en buurtonderzoek gedaan. Ook bekijkt de politie camerabeelden.

De politie is op zoek naar een fietser die mogelijk betrokken is bij dit schietincident. De fietser zou vanaf de Tolhuiswal in de richting van de Westluidensestraat zijn gefietst. Heb je iets gezien, bel dan met 0900-8844 of Anoniem op 0800-7000.

Militairen begonnen met opruimen strand Schiermonnikoog

Zo'n 100 militairen zijn op de Schiermonnikoog begonnen met het opruimen van de vervuilde stranden. De opruimactie kon vanwege hoogwater niet voor 10:00 uur beginnen. De militairen worden ingezet op het oostelijk deel van het eiland. Dit is vanwege ontbrekende infrastructuur slecht toegankelijk voor het publiek. Ze gebruiken hiervoor hun eigen terreinvoertuigen: 4-tonners en Amaroks.

Dat ze ooit blij zou zijn met een militaire invasie op haar eiland, had burgemeester Ineke van Gent niet verwacht. Toch is het zo. “Ik ben heel erg blij om al die militairen hier te zien. Na iedere wisseling tussen eb en vloed liggen de stranden weer vol met nieuwe troep. Het voelt als dweilen met de kraan open, maar we blijven dweilen en daar kunnen we de militairen heel erg goed bij gebruiken.”

De militairen arriveerden met de veerboot van 6:30 uur en ze zijn ondergebracht op een kampeerboerderij. Kolonel Paul van der Touw leidt de inzet: “De steun wordt geleverd door 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte. Het gaat om 44 en 45 Pantserinfanteriebataljon en 10 Natresbataljon [nationale reserve]. Ieder bataljon levert zo’n 35 mannen, vrouwen en terreinvoertuigen.”

Zeeppompjes en schoenen
De militaire eenheden gaan helpen bij het opruimen van de rommel die sinds woensdag aanspoelt op de waddenstranden. In de nacht van dinsdag op woensdag verloor een containerschip van de Zwitserse rederij MSC 277 zeecontainers in zwaar weer. Op Schiermonnikoog spoelden 3 containers aan. Ook liggen de stranden bezaaid met uiteenlopende consumptiegoederen: van speelgoed tot zeeppompjes en schoenen.

Ook zijn er zakken met de chemische stof peroxide overboord geslagen. Van der Touw heeft aangegeven het bergen van deze duidelijk herkenbare zakken over te laten aan specialisten van de brandweer.

Soldaat eerste klas Mirande (10 Natres) is 1 van de helpende handjes. Eigenlijk had ze een familieweekend, maar dat heeft ze direct afgezegd toen ze gister om 17:00 uur werd gebeld. “We hebben vannacht maar een paar uurtjes geslapen, maar ik ben heel blij dat ik m’n steentje kan bijdragen. Toen ik het strand opliep schrok ik me kapot. Ik wil niets liever dan hier zijn om te helpen.”

De rommel wordt in een kiepwagen gegooid die achter een tractor hangt. Deze rijdt mee met de schoonmakende militairen. (foto: Ministerie van Defensie)
De rommel wordt in een kiepwagen gegooid die achter een tractor hangt. Deze rijdt mee met de schoonmakende militairen. (foto: Ministerie van Defensie)

Het strand van Schiermonnikoog ligt bezaaid met rommel. (Foto: Ministerie van Defensie)
Het strand van Schiermonnikoog ligt bezaaid met rommel. (Foto: Ministerie van Defensie)

Vernielers politieauto in Breda opgeroepen om zich te melden

De politie van het team Markdal roept de vandalen op die maandagavond 10 december jl. op de Grote Markt vernielingen pleegden aan het interieur van een politieauto op om zich direct te melden. De rechercheurs die de vernielingen onderzoeken beschikken over camerabeelden waarop de daders te zien zijn. Indien zij zich niet melden, worden de beelden via de gebruikelijke kanalen met een oproep vrijgegeven.

Een agent was maandagavond 10 december 2018 met zijn collega´s doende om de ontruiming van een horecazaak op de Reigerstraat in goede banen te leiden. De agent had het voertuig geparkeerd op de Grote Markt. Op camerabeelden is te zien dat een aantal jeugdige personen het portier van de politiewagen opentrekken en vernielingen aan het interieur plegen. De daders worden, om publicatie van de beelden te voorkomen, opgeroepen om zich binnen een week te melden bij het politieteam Markdal aan het Chasséveld 3 te Breda.

'Tapia vraagt Feyenoord om oplossing voor lastige situatie'

Renato Tapia heeft Feyenoord gevraagd te mogen uitzien naar een oplossing voor zijn inmiddels lastige situatie, zo meldt De Telegraaf.

Volgens het dagblad wil de middenvelder annex verdediger niet langer op de bank verpieteren en aast hij deze transferperiode op een al dan niet tijdelijk vertrek uit Rotterdam-Zuid. Tapia, 23 jaar, heeft vooral vanwege de Copa América van komende zomer in Brazilië een vertrekwens.

De Peruviaans A-international, tevens vice-captain van zijn vaderland, wil speelritme opdoen bij een andere club. Een verhuur kan ook gunstig voor Feyenoord uitpakken. Als Tapia in goede vorm naar de Copa América gaat en hij daar een goed toernooi afwerkt, is de kans groter dat hij dan een transfer kan maken en Feyenoord een leuk bedrag oplevert.

Tapia kwam in januari 2016 voor 2,4 miljoen euro over van FC Twente, dat hem in 2013 van Club Esther Grande De Bentin uit Peru had overgenomen. Na slechts 31 competitieduels in de hoofdmacht van de Tukkers ondertekende Tapia een contract tot medio 2020 met Feyenoord, waar hij door de moordende concurrentie nog minder wedstrijden in competitieverband speelde: dertig stuks.

De Telegraaf schrijft dat FC Groningen voor de kerstperiode interesse had in Tapia. Dat resulteerde echter niet in besprekingen voor een huurperiode. De middenvelder maakt dan ook deel uit van de selectie van Giovanni van Bronckhorst voor het trainingskamp in Spanje.

Vuurwapenbezitter opgepakt in Rotterdam

Agenten haalden donderdag een vuurwapen met een goed gevulde patroonhouder uit het heuptasje van een 26-jarige Rotterdammer op de Bananenstraat. De Rotterdammer is aangehouden.

Preventief fouilleren, het mag in wijken die als veiligheidsrisicogebied zijn aangewezen door de burgemeester. Zo ook op de Bananenstraat in de wijk Rotterdam Feijenoord, waar donderdagmiddag rond 15.30 uur twee mannen liepen. Agenten controleerden de twee, die na uitleg volledig meewerkten. De 26-jarige man gaf al meteen prijs dat er een wapen in zijn heuptas zat. Een vuurwapen volledig gevuld met patronen. De Rotterdammer en zijn maatje zijn aangehouden. De andere verdachte mocht al snel weer gaan, omdat de eigenaar van het vuurwapen toegaf dat het van hem was.

Poolse overleveringsverzoeken opnieuw aangehouden

Elf verzoeken tot overlevering van verdachten naar Polen worden voorlopig aangehouden. Er is meer informatie nodig om de verzoeken te kunnen beoordelen. Dat heeft de Internationale Rechtshulpkamer (IRK) vandaag bepaald.

Onafhankelijke rechtspraak
De IRK maakt zich zorgen over de onafhankelijkheid van de Poolse rechtspraak en de gevolgen daarvan voor het recht op een eerlijk proces van de verdachten. Daarom is in een eerder stadium in alle zaken een reeks vragen gesteld aan de Poolse autoriteiten (zie bijvoorbeeld ook hier). Die moeten duidelijkheid geven over de onafhankelijkheid van de rechterlijke instanties die de strafzaken tegen de verdachten zullen gaan behandelen.

Nadere vragen
De IRK oordeelt dat er in alle zaken aanleiding is tot het stellen van nadere vragen, voordat over de overleveringsverzoeken kan worden geoordeeld. De antwoorden die de rechtbank tot nu toe heeft ontvangen zijn niet volledig of geven aanleiding tot het stellen van vervolgvragen.

IRK toetst binnen kader Hof van Justitie
Volgend op een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie is het noodzakelijk dat de vragen worden beantwoord door de specifieke rechtbank en/of het gerechtshof dat de strafzaak tegen een verdachte gaat behandelen. Het Hof heeft namelijk bepaald dat overleveringsverzoeken uitsluitend mogen worden afgewezen wanneer gebreken van de rechterlijke macht in een EU-lidstaat direct van invloed zijn op de individuele zaak waar het overleveringsverzoek over gaat. Dat moet worden bekeken op het niveau van de instanties die de zaak van de overgeleverde verdachte zullen behandelen.

Voorzetting van zaken
De behandeling van de Poolse overleveringsverzoeken wordt naar verwachting over circa twee maanden voortgezet.

Mannen uit sneeuw gered in Zwitserland

Mede dankzij de meldkamer van de politie Eenheid Midden-Nederland zijn donderdagavond 3 januari bij het Zwitserse Davos twee Nederlandse mannen bevrijd, die in een dikke laag sneeuw vast waren komen te zitten.

Twee mannen - leeftijd en woonplaats onbekend - waren die avond samen aan het skiën en kwamen tot aan hun middel vast te zitten in de sneeuw. Omdat ze zich zelf niet konden bevrijden, wilden ze de plaatselijke hulpdiensten inschakelen. Gelukkig hadden ze wel een smartphone, maar helaas wisten het Zwitserse alarmnummer niet. Een van de mannen belde naar zijn vriendin in Utrecht die vervolgens 112 belde.

Coördinaten bekend
De vrouw kon de centralist van de meldkamer in Utrecht precies vertellen waar de mannen zich op dat moment bevonden. Via de GPS-app op de smartphone had ze namelijk de coördinaten van de slachtoffers doorgekregen.

Gered
De meldkamer gaf de coördinaten via Interpol door aan de meldkamer in Zwitserland en die stuurde er een reddingshelikopter op af. De bemanning trof het tweetal in hun benarde positie aan en wist ze te bevrijden. De slachtoffers hadden off-piste geskied en waren daardoor in de problemen gekomen. Gelukkig kwamen ze met de schrik vrij.

Overvaller kapperszaak Enschede binnen kwartier aangehouden

Een 48-jarige overvaller uit Enschede dacht donderdagavond 3 januari even snel zijn slag te slaan toen hij een kapperszaak aan De Klomp overviel. Met een vuurwapen bedreigde hij het personeel en ging er met een geldbedrag vandoor. De kans om het geld uit te geven kreeg hij echter niet, want binnen een kwartier na de overval werd de man aangehouden.

Rond 18.15 uur kregen agenten de melding van de overval en gingen er direct heen. Er was een duidelijk signalement van de verdachte bekend en dat werd direct doorgegeven aan de andere agenten die in de buurt waren. Deze agenten waren op de korte afstand van de kapperszaak en zagen op dat moment een man fietsen van wie zij wisten dat hij in het verleden vaker gewapende overvallen had gepleegd. Op hetzelfde moment kregen zij het signalement van de overvaller van de kapperszaak door, wat overeenkwam met het uiterlijk van de man die zij zagen.

De verdachte ging er direct op zijn fiets vandoor toen hij de agenten zag, maar kwam niet ver. Op de Oosterstraat ging hij onderuit en werd hij aangehouden. Bij de fouillering na zijn aanhouding vonden agenten een vuurwapen en geld in zijn zakken. De man is meegenomen naar het bureau en wordt gehoord over de overval. Ook zal worden onderzocht of het vuurwapen echt is.

Twee mannen vast voor afpersing chauffeur geldtransportwagen

Van Gaal: "BarÁa heeft De Ligt meer nodig dan De Jong"

Louis van Gaal acht Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong klaar voor het grote werk. De oud-bondscoach hoopt dat Barcelona in actie komt.

De verdediger en middenvelder van Ajax worden al maandenlang met tal van buitenlandse clubs in verband gebracht. De toekomst van De Jong lijkt bij Paris Saint-Germain te liggen, terwijl de Franse club én Juventus de grootste kanshebbers op de komst van De Ligt lijken te zijn.

Barcelona lijkt ogenschijnlijk naast De Ligt en De Jong te grijpen. "Barcelona heeft De Ligt meer nodig dan De Jong", verzekert Van Gaal aan de Catalaanse televisiezender TV3 . "Maar dat is uiteindelijk afhankelijk van de trainer van Barcelona, van zijn visie en het scoutingsrapport van de afgelopen maanden."

Van Gaal, die in twee verschillende periodes voor de selectie van Barcelona stond, benadrukt dat de jeugdopleiding van Barcelona 'veel en goede' middenvelders opleidt. "Maar helaas breken er geen centrale verdedigers door. Het zijn allebei zeer goede voetballers en ze kunnen nog beter worden."

"Beiden kunnen voor Barcelona spelen, omdat Ajax net als Barcelona speelt en Barcelona net als Ajax speelt, ongeveer", besloot Van Gaal. De Ligt staat tot medio 2021 op de loonlijst van Ajax, terwijl De Jong tot de zomer van 2022 aan de Amsterdamse is verbonden. Voor laatstgenoemde hanteert de club een vraagprijs van 75 miljoen euro, terwijl men ook de hoofdprijs voor De Ligt vraagt.

Haagse dealer 'hofleverancier' voor scholieren

Twee blowende jongens op een bankje. In januari vorig jaar waren zij de aanleiding voor het oppakken van een jonge Haagse vrouw voor drugsdealen. Vooral minderjarigen konden hun wiet bij haar kopen, kinderen die het nog niet zelf in de coffeeshop konden halen.

De jongens werden door agenten betrapt met wiet op een hangplek in de Haagse Vogelwijk. Toen agenten vroegen hoe ze aan de wiet waren gekomen, gaven ze de naam en het telefoonnummer van de nu 29-jarige Haagse.

Bij de vrouw voor de deur stond net een minderjarige jongen, toen de politie aankwam. In de stromende regen staarde hij naar zijn telefoonscherm en keek daarna omhoog, naar haar woning. De vrouw kwam naar buiten. En nadat de agenten een korte overdracht van drugs hadden gezien, grepen ze in.

In haar woning werden naast wiet ook xtc-pillen, speed en cocaïne gevonden. Op haar telefoon werden eindeloos veel appgesprekken gevonden met afnemers. Het bewijs dat de Haagse heeft gedeald is volgens de officier van justitie 'overweldigend'.

De vrouw had een brede clientèle, onder wie opmerkelijk veel scholieren. Ze lijkt hofleverancier voor een van de scholen in de buurt, want leerlingen komen opvallend vaak voorbij.

'Verdachte heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan problemen die spelen bij de jeugd als het gaat om drugs,' zei de officier van justitie donderdag in de rechtbank. 'Ze wist heel goed waarmee zij bezig was en heeft welbewust de keuze gemaakt zich in deze handel te begeven. Maar wij willen die troep niet in de wijken, en al helemaal niet bij minderjarigen.'

De Haagse kampt met schulden en heeft naast haar studie twee baantjes om rond te komen. Vermoedelijk was de drugshandel een extraatje om de schulden af te lossen. 'Maar ze had ook hulp kunnen zoeken voor haar geldproblemen,' aldus de officier van justitie.

Het Openbaar Ministerie eiste 14 maanden cel waarvan 4 voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

FOK! Wat een weer: wolkenvelden

Hallo!  

Tot mijn genoegen werd het gisterem toch nog een heel aardige dag. Verspreid over het land kwamen er enkele brede opklaringen voor en dat was wel een verademing na al dat grijs. Het bleef echter niet helemaal droog in het land. Op diverse plaatsen vielen er zowaar enkele lichte buien. Dit was tamelijk verrassend omdat de luchtdruk erg hoog was. Momenteel is de luchtdruk zo'n 1040 Hpa. Er zat dus toch nog wat onstabiliteit in de lucht wat tot die buitjes leidden. Ik zag gisterenochtend een prachtige regenboog toen ik buiten was.

Vandaag lijken die wolkenvelden opnieuw overheersend te gaan worden. Toch sluit ik enkele mooie opklaringen ook niet helemaal uit, al is de kans wel kleiner dan gisteren. Het wordt ongeveer 7 graden. De wind neemt wel iets toe naar matig in het binnenland, vrij krachtig aan zee tot krachtig op de Wadden.

Tot van de week!  

Mooi weer met wat wolkjes (Foto: Interpretatie)
Het Veronica schip. Het weer was mooi met wat kleine wolkjes. (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Amsterdam niet sjiek genoeg, projectontwikkelaar veryupt de boel

Geen Bos en Lommer, maar 'Bois & Lombre'. Zo wordt de wijk in Amsterdam West genoemd op de website van woonproject De Voortuinen bij het Westerpark. Op Twitter wordt met verbazing gereageerd.

'Nu breekt mijn klomp. Het Amsterdamse Bos en Lommer is veryupt naar ‘Bois & Lombre’. AAAAARGH!1!1', schrijft journalist Rutger de Quay. 'Prins Bernhard en co slijten de pandjes graag als liggend in 'Bois & Lombre', reageert politicoloog Esther van der Meer.

Het gaat om de woontoren aan de Haarlemmerweg. Het voormalige ING-kantoor wordt omgebouwd tot een toren met negentig koopwoningen. Iconisch aan het ontwerp zijn bomen en struiken die op privéterrassen van de woningen groeien.

'Het nieuwe groene woongebied grenst direct aan het Westerpark en "Bois & Lombre", waar je terechtkunt voor de dagelijkse boodschappen. Kinderdagverblijven, scholen, sportvoorzieningen, de Westergasfabriek en het stadscentrum', aldus de website.

Twee terrorismeverdachten twee weken langer vast, twee vrij

De rechter-commissaris in Rotterdam heeft donderdag 3 januari twee van de vier terrorismeverdachten, van 24 en 30 jaar, die afgelopen zaterdag 29 december werden aangehouden, in bewaring gesteld voor 14 dagen. De andere twee verdachten, van 21 en 36 jaar, zijn door de rechter-commissaris in vrijheid gesteld.

Naar aanleiding van tactisch verkregen informatie is er kort voor de kerst een onderzoek gestart. Dit onderzoek is nog in volle gang.

De mannen die gisteren werden voorgeleid aan de rechter-commissaris worden verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. De verdachten die in bewaring zijn gegaan zitten in beperkingen. Naast deze twee verdachten zit er nog één verdachte, een man van 26 jaar, in overleveringsdetentie in Duitsland.

Zes procent nooit op internet

Van de Nederlanders van 12 jaar of ouder gaf 6 procent, ongeveer 886.000 mensen, in 2018 aan nog nooit internet te hebben gebruikt. In 2012 was dat 10 procent. Vooral 75-plussers behoren tot de niet-gebruikers. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het onderzoek ‘ICT-gebruik van huishoudens en personen 2018’ van het CBS.

Bijna de helft van de Nederlanders van 12 jaar of ouder die nooit op internet zitten, was 75 jaar of ouder. De groep 75-plussers die nog nooit online is geweest, is wel kleiner geworden. In 2012 zei 66 procent van de personen in deze leeftijdscategorie nog nooit internet te hebben gebruikt. Vervolgens daalde dit naar 50 procent in 2015 en 32 procent in dit jaar.

Ook bij de Nederlanders tussen de 65 en 75 jaar is het aandeel dat nog nooit gebruik heeft gemaakt van het internet (10 procent) lager dan in 2012, toen dat nog 43 procent was. In de leeftijdscategorie 45 tot 65 was 4 procent nog nooit online geweest. Personen in de leeftijd van 25 tot 45 jaar maken bijna allemaal gebruik van het internet.

Niet-internettende ouderen vaak laagopgeleid en vrouw
Onder de 75-plussers zijn het vaker vrouwen dan mannen die geen internet gebruiken. In 2018 gaf 41 procent van de vrouwen en 20 procent van de mannen van 75 jaar of ouder aan nooit op het web te zitten. Ook in de andere leeftijdscategorieën zijn het vooral vrouwen die niet actief zijn.

Laagopgeleide 75-plussers horen vaker bij de niet-internetters (44 procent) dan hoogopgeleide leeftijdsgenoten (11 procent). In de overige leeftijdscategorieën zijn het ook vooral de laagopgeleide Nederlanders die aangeven niet op het web te surfen.

Geen interesse of online handigheid
Van de mensen die geen internet gebruikten had 46 procent in 2018 thuis ook geen toegang tot het web. De resterende 54 procent heeft wel een internetverbinding thuis, maar maakt hier geen gebruik van.

Personen zonder internetverbinding thuis, gaven in 2017 aan simpelweg geen interesse te hebben in het internet of ze vonden het niet zinvol (64 procent). Andere veelgenoemde redenen waren gebrek aan kennis of vaardigheden (35 procent). Ook werd door 15 procent genoemd dat bezorgdheid over privacy en veiligheid een rol speelt om thuis geen internet te hebben, of dat de benodigde apparatuur te duur is.

Dagelijks internetgebruik
In 2018 was 86 procent van de Nederlanders dagelijks online. In 2012 was dat nog 76 procent. Meer dan 95 procent van de 12- tot 45-jarigen en hoogopgeleiden gebruikten het internet dagelijks. Ook 45 procent van de 75-plussers is dagelijks op het web.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #49
review
Ghost of Tsushima
review
F1 2020
special
Random Pics van de Dag #48
special
Alleen maar lollige hondenplaatjes
special
Maandag Musthaves #1 - Wat mag er niet ontbreken bij het wandelen?
©FOK.nl e.a.