'Toestel bondskanselier Merkel maakt noodlanding na sabotage'

Het Duitse regeringstoestel heeft een noodlanding moeten maken na technische problemen. Volgens bronnen binnen de veiligheidsdiensten is er mogelijk sprake van sabotage, zo meldt de Rheinische Post.

Het toestel was, met aan boord onder meer bondskanselier Merkel en minister van Financiën Scholtz, onderweg vanaf Duitsland naar Buenos Aires waar later vandaag de G20-top begint. Na een uur vliegen, boven Nederland, vielen echter diverse systemen uit, waaronder een flink deel van het communicatiesysteem, alleen de satelliettelefoon werkte nog.

De storing deed de gezagvoerder van het toestel besluiten onmiddellijk terug te keren naar Duitsland. Hij nam niet de tijd om brandstof te lozen boven de Noordzee. Het toestel landde daardoor hard maar veilig in Keulen. Daar vandaan zullen Merkel en Scholtz later vandaag alsnog vertrekken naar Madrid met een luchtmacht toestel. In de Spaanse hoofdstad pakken de twee dan een lijnvlucht naar hun eindbestemming, ze zullen daardoor wel te laat op de top arriveren.

Het opvallende aan het incident is echter de mogelijke oorzaak. Volgens bronnen van de Rheinische Post is er mogelijk sprake van sabotage. Zo zou de storing erg massaal zijn geweest. De zeer ervaren piloot zou hebben gesproken van: ‘ongekende uitval van het communicatiesysteem’. Ook zou de storing nooit voor mogelijk zijn gehouden. Het incident wordt dan ook onderzocht als 'criminele daad'

Het toestel in kwestie.  (Foto: global jet from NYC's Astoria, US of A. [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons)
Het toestel in betere tijden (Foto: global jet from NYC's Astoria, US of A. [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons)