WK hockey: Goede start India, kleine zege België op Canada

India is het WK in eigen land prima van start gegaan. Op de openingsdag in Bhubaneswar werd Zuid-Afrika met 5-0 verslagen. Eerder op de dag kwam titelfavoriet België in actie. Ondanks een veldoverwicht waren de Belgen slechts met 2-1 te sterk voor Canada.

België begon prima aan de wedstrijd. Na drie minuten kwamen de Belgen al op 1-0. Felix Denayer tipte de flats van Arthur van Doren in het doel. Even daarvoor was Tom Boon ook al dicht bij de openingstreffer, maar zijn inzet leverde niet veel meer op dan een lange corner. Emmanuel Stockbroekx had vervolgens de 2-0 op de stick, maar zijn backhand zeilde maar net langs de verkeerde kant van de paal.

De 2-0 kwam er alsnog in het eerste kwart, althans zo dachten de Belgen. De treffer van Thomas Briels, die attent reageerde op een rebound van keeper Antoni Kindler, werd afgekeurd. De videoscheidsrechter constateerde dat in de actie voorafgaand aan het doelpunt de bal met de bolle kant van de stick was beroerd.

Briels kreeg in het tweede kwart alsnog zijn revanche. Van Doren flatste de bal de cirkel in. Nicolas de Kerpel deed een overstapje, waarna Briels de bal aannam, draaide en met de forehand uithaalde: 2-0. België had het duel onder controle en weinig te duchten van de Canadezen. Toch slaagde de ploeg van Shane McLeod er niet in te scoren in het derde kwart ondanks kansen voor John-John Dohmen en Alexander Hendrickx uit een strafcorner.

Maar in de vierde kwart was België het even voor een korte periode kwijt. Doelman Vincent Vanasch redde op de strafcorner van Gordon Johnston en de voormalige sluitpost van Oranje Zwart moest even daarna ook ingrijpen nadat Sukhi Panesar de bal hard de cirkel in flatste.

België kwam vervolgens dieper in de problemen na de gele kaart van Victor Wegnez. De overtreding van Wegnez werd bestraft met een strafcorner, die via een variant in het Belgische doel belandde. Mark Pearson had twee pogingen nodig om de bal over de lijn te tikken.

De Belgen hielden vervolgens de adem in toen Matthew Sarmento in de cirkel opdook. Zijn tip ging echter hoog over het doel van Vanasch. Ook België had kansen om het duel definitief in het slot te gooien. Twee strafcorners in de slotfase leverden niets op en een schot van Cedric Charlier kwam op de paal.

Na België won ook gastland India zijn openingswedstrijd op het WK. Zuid-Afrika werd met 5-0 verslagen. In tegenstelling tot de Belgen slaagde India er wel in de verhoudingen op het veld uit te drukken in de uitslag.

De Indiërs kwamen net als België eerder op de dag tegen Canada snel op een 2-0 voorsprong. De eerste strafcorner was meteen raak voor India, dat met succes een referral had aangevraagd. De inzet vanaf de kop van de cirkel werd in eerste instantie gekeerd door doelman Rassie Pieterse. De rebound werd opgepikt door Mandeep Singh, die de hoge bal eerst onder controle nam en vervolgens afrondde.

Twee minuten later stond de 2-0 op het bord. De bal werd hard de cirkel in geslagen en belandde via een tip bij Akashdeep Singh. Hij draaide snel weg van zijn tegenstander en had weinig moeite de bal in het doel te schieten. Pieterse lag namelijk al in de andere hoek, omdat hij anticipeerde op de tip die door Akashdeep werd opgepikt.

Voor rust werd niet meer gescoord. Aan het einde van het derde kwart stond Mandeep aan de basis van India’s derde doelpunt. Na een goede run over rechts gaf hij de bal voor. De Zuid-Afrikaanse verdediging kreeg de bal niet weg. Simranjeet Singh profiteerde en tikte de 3-0 binnen.

Daarna ging het snel. Een minuut later maakte Lalit Upadhyay er na een lange pass van Akashdeep 4-0 van en het vierde kwart was nog maar net begonnen of Simranjeet zette de 5-0 op het scorebord. In eerste instantie leek de strafcorner de mist in te gaan, maar via een variant en een rebound kwam de bal uiteindelijk voor de stick van Simranjeet, die koel afrondde.