Roken in coffeeshop mag straks ook niet meer

Als het aan staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid ligt mag er in de toekomst niet meer gerookt worden in coffeeshops. Blokhuis wil het roken in horeca verder terugdringen. Het roken van een joint met tabak zal straks niet meer mogen.

Dit is een van de plannen die is afgesproken in het Nationaal Preventieakkoord. Het akkoord omvat meerdere plannen om de gezondheid van mensen in Nederland te verbeteren, zoals overgewicht en overmatig alcoholgebruik. Volgens De Telegraaf wordt vrijdag meer bekend over het Preventieakkoord.

Het kabinet wilde eerder al dat roken in café's binnen twee jaar verleden tijd is: rookruimtes moeten tegen die tijd zijn verdwenen uit horeca en kantoren. Koninklijke Horeca Nederland pleitte voor een langere afbouwperiode. Volgens de krant wordt het volledige rookverbod in de horeca in juli 2022 definitief van kracht.

Kruidenmengsel in joint
Mensen die hun joint graag met tabak roken, kunnen de joint nog wel kopen in de shop, maar moeten die buiten de shop roken. Joints waarin de tabak is vervangen door een kruidenmengsel mogen nog wel in de coffeeshop worden gerookt. 

Prijs pakje sigaretten
Ook zal de prijs van 
sigaretten in de komende jaren geleidelijk verder omhoog gaan, naar 10 euro in 2023. Wel gaat het kabinet eerst uitzoeken of dit er niet voor zal zorgen dat sigaretten vanuit het buitenland geïmporteerd zullen worden. Om dit te voorkomen wil het ministerie prijsafspraken maken met buurlanden.

De staatssecretaris presenteert vrijdag afspraken die binnen het Nationaal Preventieakkoord gemaakt zijn om ongezond gedrag terug te dringen.