Chinese mannen domineren op derde dag WK gewichtheffen

De wereldkampioenschappen gewichtheffen in het Turkmeense Ashgabat hebben zondag weer voor flink wat spektakel gezorgd. In drie klassen werden de medailles verdeeld en daarbij sneuvelden behoorlijk wat van de nieuwe standaardwereldrecords.

Mannen -67kg
Bij de mannen tot 67kg werd het vooral om zilver een spannende strijd. De Chinees Huang Minhao begon met het winnen van het trekken, waar hij 152kg boven zijn hoofd knalde. Dat was twee kilo meer dan zijn landgenoot Chen Lijun, tweevoudig wereldkampioen tot 62kg.

De Venezolaan Julio Ruben Mayora Pernia deed met 147kg ook nog prima mee, terwijl ook de Oezbeek Doston Yokubov (139kg) en de Colombiaanse olympisch kampioen tot 62kg, Oscar Figueroa (140kg) wegens hun kwaliteiten bij het stoten zeker nog niet uitgevlakt konden worden.

Huang kwam bij het stoten al vroeg in actie en bleef steken op 171kg, voor een totaal van 323kg. Mayora Pernia tilde 175kg omhoog en kwam op totaal 322kg uit, nadat zijn overige twee pogingen mislukten. Dat leek de deur te openen voor Yokubov en Figueroa, maar die bleven steken op respectievelijk 180kg (totaal 319) en 178kg (totaal 318), waardoor de Venezolaan alsnog op het podium eindigde.

Op Chen stond geen maat: met zijn eerste poging op 178kg was het goud al zo goed als binnen, met 182kg was het een feit. Chen kwam uit op totaal 332kg en dat is officieel een nieuw wereldrecord, één kilo boven de door gewichthefbond IWF gestelde standaard.

Chen was met afstand de beste (Bron: YouTube)

Vrouwen -59kg
De vrouwen tot 59kg zorgden voor een mooie strijd om het goud, met name tussen Kuo Hsing-Chun uit Taiwan, tweevoudig wereldkampioene tot 58kg, en de Chinese Chen Guiming. Kuo pakte bij het trekken met 105kg gelijk het wereldrecord, één kilo boven de standaard.

De Letse Europees kampioene Rebeka Koha, nog altijd maar 20 jaar, tekende voor 103kg en de tweede plek, voor de 100kg van de Thaise Pimsiri Sirikaew, tweevoudig winnares van olympisch zilver. Chen bleef met 98kg wat achter, maar had nog wel een ijzersterk stukje stoten achter de rug.

Met 124kg en 125kg bleven Koha en Sirikaew een beetje achter, hoewel het totaal van Koha (227kg) genoeg bleek voor brons. Kuo opende met 128kg en nam de leiding, Chen volgde met 130kg. De Taiwanese faalde op 132kg, maar kreeg dat gewicht in haar laatste poging wel omhoog, waardoor ze op een totaal van 237kg eindigde, twee wereldrecords in één klap: stoten was op 131kg gezet, de totaalstandaard stond op 232kg.

Chen had als enige nog pogingen over, twee stuks zelfs, en ging voor 133kg - en dus stootgoud - in haar tweede poging. Dat leverde succes op, maar voor totaalgoud was maar liefst 140kg nodig, twee kilo onder Kuo's wereldrecord in de oude gewichtsklasse (-58kg). Het was een ultieme poging en het lukte nog bijna ook, maar Chen moest haar meerdere erkennen in de zwaartekracht en nam tevreden genoegen met totaalzilver (231kg).

Vrouwen -59kg (Bron: YouTube)

Mannen -73kg
De wedstrijd bij de mannen tot 73kg werd een ware demonstratie van de Chinees Shi Zhiyong, wereldkampioen in 2015 en olympisch kampioen in 2016, beiden in de klasse tot 69kg. Hij zorgde er voor een 'triple': goud op het trekken, goud op het stoten en dus automatisch ook totaalgoud, alles ook nog eens met een wereldrecord (164kg, 196kg en 360kg). 

Het zilver was er voor de wat onbekende Wit-Rus Vadzim Likharad, die pas voor het eerst in zijn carrière een wedstrijd buiten Wit-Rusland tilde. Hij trok 156kg boven het hoofd en maakte bij het stoten indruk met 187kg, goed voor 343kg als totaal.

Ri Chong Song uit Noord-Korea vocht zich naar een knappe bronzen medaille. Bij zijn eerste poging op het trekken (150kg) leek hij zijn enkel te blesseren, maar uiteindelijk slaagde hij zelfs op 155kg. De 21-jarige Noord-Koreaan kreeg vervolgens 187kg bij het stoten omhoog, goed voor 342kg totaal.

Het stootzilver ging overigens naar Nijat Rahimov, die in Rio met een fenomenaal wereldrecord in de laatste poging goud pakte in de klasse tot 77kg. Hij kwam nu tot 190kg en dus zilver achter Shi, maar voor een totaalmedaille was het niet genoeg.

Shi's landgenoot Feng Lyudong stond na het trekken nog op de derde plek, maar ging bij het stoten de mist in en eindigde zonder resultaat. Teleurstellend, maar achteraf bleek dat Feng er een reden voor had: zaterdagavond was hij, zo meldde Chinese media, flink aan de schijterij geraakt.

Shi Zhiyong was onklopbaar (Bron: YouTube)