Wel 'X' in paspoort, maar geen bloemen of handje van burgemeester

De 57-jarige Leonne Zeegers uit Breda mag een nieuw paspoort ophalen en dat is een bijzondere: er staat geen M/M of V/F in, maar een X, want Leonne is geen hij en ook geen zij en heeft er lang voor gevochten om dat in het paspoort terug te kunnen zien.

Uiteraard is er één vraag die veel wordt gesteld: moet men Leonne hij of zij noemen? "Dat kan me niks schelen, ik voel me allebei", zegt ze. Door een besluit van de rechter mag hij nu zonder geslacht geregistreerd staan, want in mei besloot de rechter in Roermond dat geslacht een kwestie is van genderidentiteit en niet van geslachtskenmerken.

In het geval van X Zeegers is het overigens niet een hele simpele biologische kwestie, ze is namelijk geboren zonder een duidelijk geslachtsdeel. Er zit wel iets, maar wat het precies is? "Je zou het een grote clitoris kunnen noemen, maar ook een kleine piemel", legt het uit.

Meneer en mevrouw Zeegers registreerden Leonne dan maar als mannelijk: Leon, maar Leon ontdekte in de pubertijd dat hij zich eigenlijk meer een zij voelde, Leonne dus, maar toch ook niet helemaal een 'zij'. Hij kwam uiteindelijk tot de conclusie dat ze geen enkel geslacht in het paspoort wilde.

Ondanks de overwinning van het krijgen van een X in haar paspoort, was er ook enige teleurstelling. Hij had namelijk verwacht dat de burgemeester wel wat aandacht zou schenken aan het eerste genderneutrale paspoort van Nederland, maar niks is minder waar.

Leonne wordt namelijk gelijk behandeld en dus moet ze zowaar gewoon in de rij staan. Bloemen zijn er niet, een handje van de burgemeester ook niet. "Ik had dat wel verwacht", zegt hij nog, maar de gemeente liet weten dat dat niet ging gebeuren: "In het kader van gelijkheid", aldus een verklaring.