94-jarige terminale vrouw voor 18.000 euro opgelicht

Een 45-jarige vrouw uit Hellevoetsluis is begin oktober aangehouden voor oplichting van een 94-jarige dame uit Spijkenisse die zij onder haar zorg had. De verdachte zit in bewaring.

De verdachte was bij een zorginstelling in dienst en heeft in een maand tijd ruim 18.000 euro van het slachtoffer gestolen. Een oplettende huisvriendin merkte dat het terminale slachtoffer niet goed werd verzorgd. Zij kreeg bijvoorbeeld regelmatig geen drinken. Toen er ook sieraden verdwenen uit de woning waarschuwde zij de zorginstelling en de politie. Kort erna werd de 45-jarige vrouw op last van de officier van justitie aangehouden.

Agenten die naar aanleiding van de melding naar de woning van het slachtoffer gingen hebben direct gezorgd dat zij de juiste hulp en verzorging kreeg. Een VOG, een Verklaring Omtrent het Gedrag is (meestal) vereist bij functies waar gewerkt wordt met kwetsbare personen, vertrouwelijke gegevens en geld. Een instelling of een sportvereniging kan dit verplichten.

De vrouw was niet in het bezit van een VOG. Ondanks het herhaaldelijk verzoek van de instelling aan de verdachte om toch een VOG te overhandigen, mocht zij wel al aan het werk. Toen duidelijk werd dat hier steeds uitstel op kwam, heeft de instelling haar op non-actief gezet maar dat weerhield de verdachte er niet van om toch haar slachtoffer te bezoeken.

De 45-jarige verdachte is op last van het openbaar ministerie in bewaring gesteld. Het onderzoek wordt voorgezet. Donderdag beslist de rechter of ze langer blijft vast zitten.