Polsstokhoogspringsensatie Duplantis (18) na bizarre wedstrijd naar goud

Polsstokhoogspringer Armand Duplantis heeft op het Europees kampioenschap atletiek in Berlijn een werkelijk ongekende wedstrijd als winnaar afgesloten. De pas 18-jarige Amerikaanse Zweed verpulverde niet alleen zijn eigen wereldjuniorenrecord, maar voegde zich gelijk bij de besten aller tijden.

Duplantis is al jaren 's werelds beste springer van zijn leeftijd en sprong dit jaar al over 5,93 meter, waarmee hij de aansluiting bij de wereldtop al definitief gevonden had. Dat was dan ook het wereldjuniorenrecord - wat hij nog zo'n twee jaar kan blijven verbreken - en in een zinderende finale ging dat er zondag aan.

De tiener maakte een foutje op 5,80 meter, maar daarna ging het perfect: 5,85m, 5,90m en 5,95m gingen allemaal in één keer en met nog flink wat ruimte over ook. Ook op 6,00 meter vloog Duplantis er in één keer over heen, maar dat deed de 21-jarige Rus Timur Morgunov ook: de vijfde keer ooit dat twee mannen in één wedstrijd de zes meter haalden.

Grootheid Renaud Lavillenie had de 5,95 ondertussen ook gehaald, maar ging op zes meter in de fout. Hij probeerde het op 6,05 meter, maar dat mislukte twee keer. Dat was niet het geval voor Duplantis: hij vloog met een enorme marge over 6,05 meter, pas de vijfde mens ooit die die hoogte bereikte. 

Gelijk na zijn poging op zes meter kwamen Lavillenie - al geruime tijd de 'mentor' van Duplantis - en meerdere andere concurrenten hem al feliciteren, maar na 6,05 meter leken ook zij van gekkigheid niet meer te weten waar ze het zoeken moesten. Morgunov probeerde het nog wel, maar hij sprong twee keer mis en dus was er goud voor misschien wel een van de meest getalenteerde atleten ooit. Zilver was voor Morgunov, brons voor Lavillenie.