Japans dorp: geen ninja's gezocht

Het Japanse dorp Iga heeft in allerijl een persbericht doen uitgaan dat het niet op zoek is naar ninja's. Dat deed men nadat een advertorial op de Amerikaanse radio helemaal uit de hand liep.

Het spotje bevatte namelijk een oproep om je aan te melden als kandidaat-ninja, omdat Iga, gelegen middenin de traditionele thuisregio van de ninja's, mede door de tegenvallende geboorteaantallen een groot tekort zou hebben aan sluipende shuriken-werpers. Niet zo handig als je een jaarlijks ninja-festival hebt dat meer dan 30.000 toeristen trekt en ook nog eens van plan bent om je gemeentehuis te verplaatsen zodat er een tweede ninja-museum geopend kan worden.

De oproep ging uiteraard al snel als een lopend vuurtje de wereld over. Een goedgetrainde ninja zou tot wel 85.000 dollar per jaar kunnen verdienen met kelensnijden en ander leuks, waarna meer dan honderd aanmeldingen uit 23 verschillende landen binnenstroomden.

"Er klopt niks van", zegt Motoyoshi Shimai, een ambtenaar die verantwoordelijk is voor het toerismebeleid van Iga. Hij moest de hoopvolle moordmachines-in-spe het teleurstellende nieuws brengen: Iga is niet op zoek naar zwartgeklede tanto-prikkers. "De meeste mensen vroegen of we echt vacatures open hadden, maar er zaten ook mensen tussen die ons smeekten om een baan en zichzelf probeerden te promoten."

Wel is het dorp positief verrast door de overweldigende belangstelling voor ninja's en heeft de actie in ieder geval zijn doel bereikt en een hoop bekendheid opgeleverd.