Pro-formazitting Malek F. op 23 juli

Op maandag 23 juli a.s. is de eerste pro-forma-zitting in de zaak tegen de 32-jarige Malek F. uit Den Haag die ervan wordt verdacht op zaterdag 5 mei jongstleden drie mensen te hebben neergestoken met een mes in de omgeving van het Johanna Westerdijkplein in diezelfde stad.

Op de voorlopige tenlastelegging staan drie pogingen moord dan wel doodslag, al dan niet met terroristisch oogmerk. Daarnaast wordt de verdachte twee bedreigingen met zware mishandeling ten laste gelegd op diezelfde dag; eenmaal richting een vriend van een van de slachtoffers en eenmaal omdat hij in een horecagelegenheid nabij het Johanna Westerdijkplein iemand met het mes zou hebben bedreigd.

Uit het onderzoek is onder meer een Facebook-post van de man naar voren gekomen waarin hij stelt dat ‘ongelovigen moeten lijden’. Verder zoekt de politie nog contact met de persoon die begin maart een anonieme schriftelijke melding in het Engels heeft gestuurd. Daarin werd gewaarschuwd dat de verdachte van plan zou zijn een terroristische daad te plegen. Een oproep aan de afzender om zich te melden is afgelopen twee weken uitgezonden bij Team West en Opsporing Verzocht.

Gezien de psychische problemen van de man wil het OM dat hij ter observatie wordt opgenomen in het psychiatrisch observatiecentrum Pieter Baan Centrum. Daar zal op de zitting om worden gevraagd. De pro-formazitting vindt op maandagochtend 23 juli a.s. vanaf 11.00 uur plaats in de extra beveiligde rechtbanklocatie Schiphol. Dat is standaardprocedure bij zaken met een mogelijk terrorisme-aspect.