Semenya naar vierde plek op eeuwige wereldranglijst 800 meter

Atlete Caster Semenya heeft tijdens de Diamond League in Parijs stevig uitgehaald op de 800 meter. Met een tijd van 1:54,25 minuten snelde de Zuid-Afrikaanse naar de vierde plek op de eeuwige wereldranglijst en de snelste tijd in tien jaar, wat uiteraard de winst opleverde.

Semenya moet later in het jaar naar alle waarschijnlijkheid aan de testosteronverlagende middelen, vanwege een lichamelijke aandoening waar ze zelf uiteraard niks aan kan doen. Voordat het zover is geeft ze echter nog flink gas en in Parijs kon alleen Francine Niyonsaba enigszins volgen. Met 1:55,86 moest ook de dame uit Burundi passen, want tegen Semenya's geweld was niemand opgewassen. Met 1:59,35 keerde Sifan Hassan namens Nederland terug van een blessure met een tiende plek.

De 100 meter werd een prooi voor Ronnie Baker. De Amerikaan was met 9,88 seconden weer zeer snel en evenaarde daarmee de beste wereldjaarprestatie, een dikke week eerder gelopen door landgenoot Noah Lyles. Met 9,91 ging plek twee naar de Fransman Jimmy Vicaut, terwijl de Chinees Su Bingtian met 9,91  - drie duizendsten langzamer dan Vicaut - het Aziatisch record evenaarde.

Op de 110 meter horden leek Sergey Shubenkov een gooi te doen naar een bijzonder rappe tijd, maar dat ging niet door: na zijn sterke 13,05 in de series werd de Rus in de finale gediskwalificeerd na een valse start, ondanks wat protest. De Jamaicaan Ronald Levy ging er in 13,18 seconden met de winst vandoor.

De pas 20-jarige Salwa Eid Naser, uitkomend voor Bahrein, was op de 400 meter opnieuw ijzersterk. Ze pakte de winst in een tijd van 49,55 seconden, een nieuw Aziatisch record. Met 1:43,73 werd de 800 meter bij de mannen een prooi voor de Keniaan Ferguson Rotich, die zijn landgenoot Jonathan Kitilit met een ijzersterke eindsprint nog kon verschalken, waardoor Kitilit één tiende tekort kwam voor de winst.

Op de 200 meter was het Shericka Jackson, winnares van olympisch en WK-brons op de 400 meter, die er met 22,05 met de winst vandoor ging. Jamile Samuel eindigde als vierde en met 22,63 seconden liep de Nederlandse een nieuw persoonlijk record.