Skiester Brignone start World Cup-seizoen met winst, feestje voor thuisfans in Sölden

In het Oostenrijkse Sölden was het zaterdag eindelijk zo ver: het World Cup-seizoen voor de alpineskiërs is van start gegaan. Op de Rettenbachgletsjer kwamen zaterdag de vrouwen in actie op de reuzenslalom, zondag staan de mannen klaar voor hun wedstrijd - inclusief de naar Nederland en Brazilië overgestapte Marcel Hirscher en Lucas Braathen.

Het was in de eerste run alsof er helemaal niks veranderd was gedurende het off-season: de Amerikaanse Mikaela Shiffrin was gewoon weer de snelste. De Nieuw-Zeelandse Alice Robinson bleef met 0,22 seconden wel in de buurt, net als de Italiaanse Federica Brignone (+0,40). Verder bleven alleen Thea Louise Stjernesund uit Noorwegen (+0,69) en de Italiaanse Marta Bassino (+0,90) binnen een seconde van Shiffrin.

In de tweede run zakte Bassino flink wat terug: ze kwam op 0,78 seconden terecht van de Oostenrijkse Julia Scheib, die na de eerste run nog op de gedeeld veertiende plek stond, maar inmiddels zeker was van een plek in de top-5. Stjernesund kwam 0,30 seconden tekort en verloor twee plekken, Scheib stond zo ineens dicht bij haar allereerste World Cup-podium.

Brignone hield wel stand en met 1,08 seconden voorsprong verzekerde de Italiaanse zich van het podium. Robinson nestelde zich er met 0,17 seconden tussen, waarna het aan Shiffrin was om het af te maken. Dat lukte echter niet: een matige run eindigde met 1,21 seconden achterstand en een vijfde plek, nog achter haar verrassende van plek zeventien gekomen landgenote Katie Hensien. Brignone pakte zo de winst, voor Robinson en Scheib, die na veel blessureleed zo eindelijk een podiumplek pakte, uitgerekend voor eigen publiek.