Jazz-muzikant en holocaust-overlevende Coco Schumann overleden

De Duitse jazz-muzikant en holocaust-overlevende Heinz Jakob Schumann is afgelopen zondag overleden. De legendarische gitarist, die ook wel Coco werd genoemd, is 93 jaar geworden.

Heinz Jakob Schumann wordt op 14 mei 1924 geboren in Berlijn. Als de dan 12-jarige jongen bij de Olympische Zomerspelen van 1936 in Berlijn swingmuziek hoort weet Schumann al wat zijn toekomst gaat worden. In 1944 wordt de dan 19-jarige muzikant afgevoerd naar het concentratiekamp Theresienstadt, waar hij al snel als gitarist deel uitmaakt van de band The Ghetto Swingers.

Nadat het concentratiekamp Theresienstadt in 1944 door de Duitsers werd gesloten werden de muzikanten gedeporteerd naar Auschwitz, waar Schumann oog in oog kwam te staan met de beruchte kamparts Josef Mengele. Alleen Schumann en pianist Martin Roman zouden tijdens hun verblijf in het concentratiekamp aan de gaskamer ontkomen.

Een paar dagen voor het einde van het Nazi regime raakte Schumann besmet met vlektyfus, een ziekte waaraan honderden van zijn mede-gevangenen zouden sterven. Schumann leed wekenlang aan hoge koortsen en had gruwelijke nachtmerries maar wist de ziekte uiteindelijk te overwinnen.

Bij terugkomst in Berlijn ontdekte Schumann dat zijn grootouders, ooms, tantes, neven en nichten allemaal waren omgekomen in de concentratiekampen. Zijn ouders hadden de oorlog wel weten te overleven. Vader Schumann had zijn Joodse vrouw laten onderduiken en had de Duitsers wijsgemaakt dat ze was omgekomen bij een brand.

Na de Tweede Wereldoorlog zou Schumann een gelauwerde muzikant worden. Zo trad hij op met artiesten zoals Marlene Dietrich, Ella Fitzgerald, Helmut Zacharias en vele anderen. Ook was hij de oprichter van het Coco Schumann Quartet. Coco Schumann was in 2013 nog te zien in de documentaire Refuge in Music over het leven van Joodse muzikanten in de tijd van het Derde Rijk.