Zeldzame film met Stan Laurel gevonden in Fries Film Archief

In het Fries Film Archief is onlangs een bijzonder exemplaar gevonden van de film Detained met Stan Laurel. Op de 35mm nitraatfilm uit 1924 staat namelijk een fragment met voor die tijd zeer indrukwekkende special effects die tot nu toe als verloren werd beschouwd.

Stan Laurel, die wereldberoemd zou worden als de ene helft van het duo Laurel & Hardy, is in Detained te zien als een gevangene die op de meest uiteenlopende manieren aan zijn straf probeert te ontkomen. Deze film dook op tijdens de inventarisatie van oude nitraatfilms in de collectie van het Fries Film Archief.

Het filmmateriaal lag jarenlang opgeslagen in de kelder van een oude fotografiewinkel van de familie Van Kampen in Leeuwarden. Van Kampen kocht de partij films vlak na de Tweede Wereldoorlog voor 100 gulden om ze te kunnen verhuren of te vertonen.

Detained zal vanaf morgen tot aanstaande woensdag gratis te zien zijn in Filmhuis Slieker in Leeuwarden. Meer informatie over deze voorstellingen is hier te vinden. Mocht je Leeuwarden net iets te ver vinden dan kun je Detained ook hieronder bekijken.


Let vooral op het fragment met de galg!


Het origineel en de versie in het Fries Film Archief