'Agenten schuldig mishandeling Henriquez, geen straf'

De twee agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie en mishandeling van Mitch Henriquez zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) wel schuldig, maar er wordt geen straf geëist. Het geweld dat zij op de Arubaan toepasten, was weliswaar buitenproportioneel, maar "dat zij ook schuldig zijn aan het overlijden van Henriquez, kan niet worden bewezen", aldus het OM.

Twee van de vijf bij de arrestatie betrokken agenten zijn strafrechtelijk vervolgd. Aanvankelijk werd gedacht dat Henriquez was overleden door de omstreden nekklem, maar door een nieuw rapport en door nieuwe deskundigenverklaringen, kwam deze aanname weer op losse schroeven. Tijdens de rechtszaak vorige week werden de deskundigen het niet met elkaar eens. Hierdoor is er geen bewijs voor 'mishandeling met de dood ten gevolg' maar enkel nog voor 'mishandeling', zei de officier van justitie.

Henriquez overleed de dag nadat hij was aangehouden op een muziekfestival in Den Haag, eind juni 2015. Hij riep meerdere keren tegen agenten dat hij een wapen bij zich had en wees daarbij naar zijn kruis. Er waren vijf agenten voor nodig om de grote en sterke 42-jarige Henriquez onder bedwang te krijgen bij zijn arrestatie. Hij werd geslagen in het gezicht en bespoten met pepperspray.

Bedreigd
De twee verdachte agenten zitten afgeschermd en anoniem in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. Ze worden aangeduid als DH01 en DH02. Hun identiteit wordt afgeschermd omdat zij en hun families na de arrestatie zwaar bedreigd zijn. De dood van Henriquez zorgde voor dagenlange rellen in de Haagse Schilderswijk.

Het OM heeft dit ook laten meewegen in de eis. ,,Agenten moeten optreden als iemand de openbare orde verstoort. Ook heeft deze zaak grote gevolgen gehad voor de agenten en hebben zij al een disciplinaire maatregel van de politieorganisatie ondergaan." Het OM vindt weliswaar dat de agenten schuldig zijn aan mishandeling, zij zijn te ver gegaan in het toegepaste geweld, maar meent dat een straf daar niets aan toevoegt.

De uitspraak van de rechtbank staat op 21 december gepland.

OM: agenten schuldig mishandeling, geen straf
OM: agenten schuldig mishandeling, geen straf (Foto: ANP)