Minister Dekker: zorgen over Pegida

Het kabinet maakt zich zorgen over Pegida, de extreemrechtse groep die protesteerde tegen de bouw van een moskee in Enschede. De groepering lijkt "steeds kleiner maar wel radicaler te worden", zei minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming op vragen van de PvdA in de Tweede Kamer.

Bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is "verhoogde alertheid als het gaat om bewegingen van dit soort groepen", aldus Dekker. Hij veroordeelde de actie van Pegida en noemde ze "walgelijk" en "misselijkmakend". Op een filmpje dat de organisatie op Twitter en Facebook plaatste, is te zien dat iemand in een donker gewaad op het toekomstige bouwterrein een houten kruis besmeurt, naar verluidt met varkensbloed.

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of er een strafbaar feit is gepleegd. De zaak wordt door het OM "heel serieus" genomen, verklaarde Dekker. "We zitten erbovenop bestuurlijk."

Ministers Ferdinand Grapperhaus (Justitie) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) hebben contact gehad met de burgemeester van Enschede.

Minister Dekker: zorgen over Pegida
Minister Dekker: zorgen over Pegida (Foto: ANP)