Leger Myanmar ontkent schendingen, Geldof geeft award terug

De strijdkrachten in Myanmar claimen dat militairen zich niet schuldig hebben gemaakt aan ernstige misdrijven tegen Rohingya-minderheid. Uit een intern onderzoek bleek volgens het leger dat geen sprake was van moordpartijen, plunderingen of seksueel geweld. Popzanger en Live Aid-organisator Bob Geldog heeft zijn Freedom of the City of Dublin-award uit protest ingeleverd omdat de Myanmarese leider Aung San Suu Kyi deze ook ontving terwijl ze niets tegen het geweld zou ondernemen.

De maandag door het leger gepubliceerde uitkomsten van het onderzoek staan haaks op getuigenissen van vluchtelingen. Zij vertelden dat militairen en burgerwachten dorpen in brand hebben gestoken, burgers hebben gedood en vrouwen hebben verkracht.

Sinds eind augustus zijn zo'n 600.000 Rohingya gevlucht uit de deelstaat Rakhine. Dat gebeurde nadat het leger met veel geweld reageerde op aanvallen van opstandelingen. De generaal die de leiding had over die operatie, is volgens Reuters enkele dagen geleden overgeplaatst.

De strijdkrachten zeggen zich bij hun interne onderzoek te hebben gebaseerd op verklaringen van duizenden mensen uit tientallen Rohingya-dorpen. VN-functionarissen hebben de Myanmarese autoriteiten eerder wel beschuldigd van mensenrechtenschendingen.

Bob Geldof
Bob Geldof heeft zijn Freedom of the City of Dublin-award ingeleverd, meldt The Guardian. De zanger en grote man achter Live Aid wil op deze manier protesteren tegen Suu Kyi. De leider van Myanmar doet volgens Geldof niets om het geweld tegen de Rohingya te stoppen.

Geldof beticht de winnaar van de Nobelprijs zelfs van genocide. Sinds eind augustus zijn zo'n 600.000 Rohingya gevlucht uit de deelstaat Rakhine. Dat gebeurde nadat het leger met veel geweld reageerde op aanvallen van Rohingya-opstandelingen. Het leger zegt echter niets fout te hebben gedaan en Suu Kyi hult zich in stilzwijgen.

Geldof, die de vrijheidsprijs in 2005 van de Ierse hoofdstad kreeg, kan het niet verkroppen dat hij in hetzelfde rijtje staat als de leider van Myanmar. Die ontving de award overigens in 1999. "Haar associatie met onze stad is een schande. Wij hebben haar geëerd, maar nu maakt ze ons te schande."Geldof wil niet langer met Suu Kyi worden geassocieerd.

Leger Myanmar ontkent mensenrechtenschending
Leger Myanmar ontkent schendingen, Geldof geeft award terug (Foto: ANP)