'Rechtbank Den Haag gaat proces MH17 doen'

De rechtbank Den Haag is volgens minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) de "logische" keuze voor het toekomstige proces tegen verdachten van het neerhalen van vlucht MH17. Hij zei dat tijdens het debat in de Tweede Kamer over de berechting van de verdachten.

Het kan zijn dat de rechtbank op een plek buiten Den Haag gaat werken. De locatie staat daarom nog niet vast.

Via haar woordvoerder laat de Haagse burgemeester Pauline Krikke weten dat Den Haag een goede keus zou zijn. "De MH17-rechtbank is in Den Haag zeer op z'n plek. Dit omvangrijke en waarschijnlijk langdurige traject van vervolging en berechting past bij uitstek bij de internationale stad van Vrede en Recht", aldus Krikke. Ze wijst erop dat haar stad veel ervaring heeft met internationale rechtszaken.

Juli

De beslissing om de verdachten door een rechtbank in Nederland en onder de Nederlandse wet te berechten viel in juli. De landen die samenwerken in het strafrechtelijk onderzoek waren het hier unaniem over eens. Ook de politieke partijen in de Kamer staan achter de beslissing om het proces in Nederland te houden, bleek tijdens het debat met Blok en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken).

Kamerleden hadden wel vragen over de medewerking van Rusland aan het strafrechtelijk onderzoek. Minister Blok zei op vragen van Pieter Omtzigt (CDA) dat hij diens ,,onvrede" deelt dat Moskou slecht meewerkt. "Trage medewerking is ontzettend ergerlijk."

Geen garantie

Hij herhaalde ook dat hij niet kan beloven dat verdachten daadwerkelijk aanwezig zullen zijn bij het proces. "Het eerlijke antwoord is dat we niet kunnen garanderen ze te pakken."

In het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp werkt Nederland in het Joint Investigation Team (JIT) samen met Maleisië, Oekraïne, Australië en België. Deze landen hebben hun vertrouwen uitgesproken in het Nederlandse rechtssysteem. Met Oekraïne, waar het toestel werd neergeschoten, zijn in een verdrag afspraken gemaakt om het proces in Nederland plaats te laten vinden.

Rusland had eerder een veto uitgesproken over een VN-tribunaal.

'Rechtbank Den Haag gaat proces MH17 doen'
'Rechtbank Den Haag gaat proces MH17 doen' (Foto: ANP)