Europees arrestatiebevel tegen Puigdemont

Een Spaanse rechter heeft een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont. Die zit op dit moment in België en kwam donderdag niet opdagen bij de rechtbank in Madrid.

Daar begonnen de verhoren in verband met het uitroepen van de onafhankelijkheid van de autonome regio Catalonië van Spanje. De rechter weigert Puigdemont via een videoverbinding te verhoren. Ook tegen vier voormalige kabinetsleden die met Puigdemont naar België reisden zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd, aldus Spaanse media. Zij worden allen wordt door justitie beschuldigd van opruiing, misbruik van publieke gelden en van vertrouwen.

De Spaanse regering ontsloeg Puigdemont en zijn medebestuurders nadat het Catalaanse regioparlement zich had uitgesproken voor onafhankelijkheid.

Verkiezingen

De ontslagen Catalaanse leider verklaarde vrijdag in Belgische media dat hij zich "aan het echte gerecht" wil overleveren. Daar bedoelde hij de Belgische en niet de Spaanse justitie mee.

Hij noemde de actie van de Spaanse premier Mariano Rajoy om de Catalaanse regering uit functie te zetten extreem barbaars. ,,We kunnen niet van een democratie spreken als we met deze spelregels moeten spelen", vindt Puigdemont. Hij verklaarde ook mee te willen doen aan verkiezingen in Catalonië volgende maand.

Europees arrestatiebevel tegen Puigdemont
Europees arrestatiebevel tegen Puigdemont (Foto: ANP)