Puigdemont: ingrijpen Madrid niet acceptabel

Het besluit van de Spaanse premier Mariano Rajoy om de regering van Catalonië naar huis te sturen en nieuwe verkiezingen te houden is "een staatsgreep" en een "aanval tegen de democratie", zei de voorzitter van het Catalaanse parlement zaterdag.

"Premier Rajoy wil dat het parlement van Catalonië niet langer een democratisch parlement is, en dat zal niet gebeuren", zei Carme Forcadell in een televisietoespraak.

"Daarom willen we de burgers van dit land een boodschap van standvastigheid en hoop geven. Wij houden vandaag, na de ernstigste aanval op Catalaanse instellingen sinds deze zijn opgericht, vast aan de verdediging van de soevereiniteit van het parlement van Catalonië", zei ze.

Update 21.49 uur
De Catalaanse leider Carles Puigdemont vindt dat de Catalaanse bevolking de maatregelen van de Spaanse regering niet kan accepteren. Hij noemde de stappen van Madrid tegen Catalonië "de ergste aanvallen" sinds de dictatuur van Francisco Franco.


Puigdemont deed zijn uitspraken nadat de Spaanse regering eerder op zaterdag had besloten de naar onafhankelijkheid strevende regering van Catalonië naar huis te sturen en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

De Catalaanse leider zei dat hij het regionale parlement heeft gevraagd bijeen te komen om de maatregelen van de Spaanse regering te bespreken.

'Spanje pleegt staatsgreep in Catalonië'
'Spanje pleegt staatsgreep in Catalonië' (Foto: ANP)