Legerleider Myanmar negeert Rohingya

De legerleider van Myanmar heeft de gevluchte bevolking van de deelstaat Rakhine opgeroepen naar huis terug te keren. Het is tijd ,,voor de nationale rassen" de gemeenschap weer op te bouwen. Generaal Min Aung Hlaing maakte geen melding van de 422.000 Rohingya die het gebied zijn ontvlucht.

Tijdens een toespraak in Sittwe zei Min Aung Hliang dat de militairen hun best hebben gedaan de situatie in de deelstaat zo goed mogelijk te behandelen sinds de opstandige moslims op 25 augustus aanvallen pleegden. De Verenigde Naties hanteren een heel andere lezing: de respons van het leger van Myanmar had tot doel een etnische zuivering door te voeren in het boeddhistische land en de Rohingya te verdrijven.

Myanmar ontkent dat en zegt dat de soldaten uitsluitend in actie zijn gekomen tegen de terroristen onder de moslims. De generaal noemde de vermeende zuivering niet in zijn toespraak. De politieke leider van het land, Aung San Suu Kyi, zei dinsdag dat Myanmar klaar is om de gevluchte Rohingya terug te verwelkomen. De meeste van deze etnische moslims vluchtten naar buurland Bangladesh.

Legerleider Myanmar negeert Rohingya
Legerleider Myanmar negeert Rohingya (Foto: ANP)