Musk voorziet derde wereldoorlog door AI

Als er een derde wereldoorlog uitbreekt, dan komt dat door kunstmatige intelligentie (AI). Daarvan is Elon Musk, de grote man achter Tesla, overtuigd. Maandag twitterde hij over de kwestie naar aanleiding van uitspraken die de Russische president Vladimir Poetin vrijdag deed.

"De eerste wereldleider in kunstmatige intelligentie zal heerser van de hele wereld zijn", had Poetin zich laten ontvallen. De Russische leider zei verder dat de ontwikkeling van AI zowel grote kansen als grote bedreigingen met zich meebrengt. "Wat er gaat gebeuren is moeilijk te voorspellen."

De uitspraken van Poetin kwamen in dezelfde week waarin zakenbank Goldman Sachs met een rapport kwam waarin stond dat China in staat moet worden geacht de Verenigde Staten voorbij te streven als het gaat om de ontwikkeling van AI.

Wedloop

De wedloop tussen de diverse landen baart Musk zorgen, blijkt uit zijn tweet. "Het gaat beginnen...", meldt hij in een eerste tweet. Om daarna tot de conclusie te komen dat de wedloop kan uitmonden in oorlog. Na China en Rusland zullen meer landen zich volgens hem storten op kunstmatige intelligentie. "En dat zal leiden tot de derde wereldoorlog, in mijn optiek", besluit Musk. Die oorlog hoeft niet per se te worden gestart door een land. Volgens Musk is het ook mogelijk dat killer robots op hol slaan en zelf een oorlog beginnen.

Overigens heeft Musk al eerder gewaarschuwd voor AI. Vorige maand was hij een van de ondertekenaars van een open brief aan de Verenigde Naties waarin diverse belangrijke techondernemers opriepen tot een verbod op killer robots. Ook liet Musk optekenen dat kunstmatige intelligentie een grotere bedreiging vormt dan de kernproeven van Noord-Korea.

Musk voorziet derde wereldoorlog door AI
Musk voorziet derde wereldoorlog door AI (Foto: BuzzT)